понеделник, 16 ноември 2015 г.

Адана кебап/ Adana kebabi


На тази рецепта попаднах вчера, търсейки рецепта за Султан кебап. 
Рецептата е на Шеф Мюслюн Тапан, който е готвач на ресторант "Хюрем султан" и показва старинни турски рецепти. Рецептата му е публикувана тук: Адана кебап
И тук е мястото да заявя, не да помоля, а направо заявявам, че ако някой има претенции към авторството на рецептата на Шеф Тапан, има права за публикуването и като първоизточник на български език или си е платил патент, право да я публикува само той, да се споделя рецептата му само в показания от него начин, или изобщо да не се споделя, да се обърне към Шеф Мюслюн Тапан или към адвоката си.

Как се прави Адана кебап може да видите и в този линк с видео: https://www.youtube.com/watch?v=CTTP5-Z_dNg


Какви продукти използвах аз:
За 6 шиша кебап:
* 500 г кайма
* 1 глава лук
* 3 скилидки чесън
* 1 червена пиперка
* 1 люта зелена чушка
* 2-3 стръка магданоз
* 2 с.л. краве масло
* хималайска сол
* черен пипер

За гарнитура:
* 1 патладжан
* 1 тиквичка
* 3 моркова
* 400 г гъби
* 6 люти чушки
* зехтин
* сол
* черен пипер
* нарязан на ситно магданоз


Зеленчуците за кебапа нарязваме на едро, смиламе в блендер и смесваме с каймата и подправките. Оформяме месото като притискаме на дървено шишче,  така че месото да стане тънко и да се разпредели добре по шишчето и печем на грил, скара, барбекю.

Морковите разрязваме на четвъртинки, патладжанът и тиквичките на малко по-дебели колелца, а гъбите срязваме на половинки. Овкусяваме със зехтин, сол и пипер и изпичаме на скарата, заедно с лютите чушки.

Сервираме кебапа с гарнитура от печени на скара зеленчуци.
Просто и вкусно :)





9 коментара:

pep-4o каза...

искам да ти споделя, че каймата, омесена така с тези продукти (без хималайската сол и маслото), за татарски кюфтаци на скара я прави МишУ и моля да му признаеш първенството в таз категория, щото е стар скараджия :)))))))))))))))
Чуден е, Даре, отдавна се каня ей така на шишове да приготвя каймата, но все забравям, като приготвяме. Обаче пък със зеленчуците - задължително ще се сетя вече и ще направя, младите човеци харесват печени зеленчуци на скарата.

Батето М каза...

А не прекали. Шефа ти се е объркал- кайма?да ама т2лешка или агнешка. Взел..че забравил и милкото б1лгур в нея... А сета да в3дим колко народ ще те критикува!? Не съм пръв... Пък който я опече така добре да свирне...

Unknown каза...

Hayırlı akşamlar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

Dani каза...

Чудесен е и този кебап, Даре!
И е толкова стар като турска рецепта,
че ще е смешно някой да си търси авторство!
Рано сутринта ме съблазни :)
Хубав вторник от мен!

Kokona каза...

Пепи, Батето, Sefa, Дани, благодаря :)
Бате, каймата е агнешка + телешка. Нарочно неупоменато, но предварително потърсих и разбрах.Сложих рецептата както шефът е написал, а може някой да реши да си направи с пилешко, овче, говеждо и т.н. ;)
Пепи, щом е за Мише, признавам. :)
Дани, нищо чудно някой да си дири правата. Нямам против, да спори с източниците, които съм посочила, а ако рецепта има без източник в моя блог, съм готова да споря с него, какво ми е хрумнало на мен и как и аз като нормален човек имам въображение и идеи и не е нужно да имам интернет, за да мога да готвя ;)

Гуинет каза...

Аз съм тотално съблазнена! Мога и само със зеленчуците да се задоволя! Браво, Даре! Хвала на такЪви булки!

tillia каза...

Дари, турските кебапи ще ги търся при теб! :)
И този разгоря апетита ми!
Спокойна вечер!

vesela каза...

Даре, май най-слабото ми място в кулинарията са скарите, но твоята ме гледа вкусно:)), нещо не схванах бойния ти коментар в началото, явно някой е оспорвал авторство:))Поздрави!

Magi mv каза...

Изглежда наистина много съблазнително и ще се възползвам от рецептат в най скоро време :)