събота, 14 ноември 2015 г.

Питка със сирене



Продукти за тестото:

*2 яйца + 1 белтък
*150 г кисело мляко /4.5% масленост
*100 мл вода
*70 мл олио
*30 г масло
*1 и 1/2 с.л. захар
*1 ч.л. сол
*700 г брашно/ (+ - 50 г)
*1 кубче прясна мая / 42 г

За пълнеж:

*150 г сирене / в рецептата използвах твърдо козе сирене
*50 г масло

За намазване на питката:

*1 жълтък + 2 с.л. кисело мляко
*сусам за поръсване

*олио и галета за намасляване и поръсване на тавата за печене
*тава с диаметър 30 см и височина 10 см.
 

Приготвяне:
 
Ако разполагате с хлебопекарна, то може да сложите продуктите за тестото в описания ред ( на програма тесто), като намалите брашното със 100 г и при нужда добавяте на малки порции, докато се образува хубава, мека и неполепваща топка тесто. Оставя се да втаса в хлебопекарната и след това се пристъпва към оформление на питката.
В случая месих питката на ръка.
* Маята се разтваря в леко затоплената вода ( да не е гореща, а по-скоро хлядка). Добавя се захарта и 2,3 с.л. брашно. Разбърква се да стане на каша и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
* В тава или купа ( на който както му е удобно) се пресява останалото брашно, добавя се солта. Прави се кладенче по средата. Добавят се яйцата + белтъка, киселото мляко, олиото, размекнатото масло. Добавя се и втасалата мая. Замесва се меко тесто. При нужда, ако все още полепва тестото се добавя още малко брашно.
* Тестото се оставя в тавата или купата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
* Тавата за печене на питката се намазва с олио и се поръсва с галета.
* Втасалото тесто се премесва върху кухненския плот и се разделя на 3 еднакви части. Всяка една се разточва на правоъгълник, намазва се с размекнато масло, поръсва се с натрошено сирене и се завива на руло. Рулцата се усукват на фитили и се подреждат в тавата като се навиват на охлюв.
* Питката се покрива с кърпа и се оставя отново да втаса на топло, докато удвои обема си. Намазва се с разбит жълтък с кисело мляко и се поръсва със сусам.
* Пече се на 220 градуса около 40 мин. / Моята фурна е малка и я пека на най-долно ниво на фурната. Наблюдавам я първите 15 мин. и когато потъмнее, и добие желания цвят я покривам с лист алуминиево фолио, за да не изгори. Пека още 20-25 мин, като проверявам с клечка забодена в средата на питката ( трябва да излезе суха)  дали е готова.



 

1 коментар:

Unknown каза...

Hayırlı sabahlar, çok lezzetli ve çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılarımla.