неделя, 8 ноември 2015 г.

Лозарски кебап


Рецептата от книжката:
Свинско месо от бут или плешка нарязваме на хапки и нанизваме на шишове. Запичаме го леко на скара (жар) като ги овкусяваме със сол, черен пипер по време на самото печене, като от време на време ръсим с подкиселена с лимонов сок вода. С малко свинска мас задушаваме тънко нарязани лук, моркови, целина, печени пиперки, предварително задушени гъби и люти чушки. Поръсваме с червен пипер и наливаме малко вино. Като се поизпари. добавяме домати и посоляваме. Получизпеченото месо освобождаваме от шишовете и в пръстен съд смесваме със задушените зеленчуци. Ръсим с чубрица и джоджен, наливаме малко бульон и захлупваме плътно. Ястието задушаваме в умерена фурна до пълна готовност на месото.



Как го направих аз.
За 3 порции:
* 500 г свинско месо от бут
* 300 г гъби
* 3 червени печени пиперки
* 250-300 г обелени домати
* 1 голям морков
* 1 глава стар лук
* 1 люта чушка
* няколко листенца целина
* сух джоджен
* чубрица
* хималайска сол
* черен пипер
* червен пипер
* 1 с.л. с връх свинска мас
* 100 мл вино
* 50-60 мл вода


Месото нарязах на хапки и нанизах на шишове. Пекох на оребрен тиган без мазнина за около 6-7 мин. и след това извадих месото от шишовете и сложих в гювеч.
В свинска мас задуших нарязаните гъби и лук, добавих нарязани моркови, печени пиперки и чушка и като се позапържиха добавих червен пипер, доматите, виното и останалите подправки. Оставих на котлона за 2-3 мин, да се смесят хубаво съставките и после ги добавих към месото. Вместо бульон добавих вода, още малко вино, затворих гювеча и сложих във фурната на 180 градуса за около 1 час. Ако не искате да има много сос, отворете гювеча и оставете във фурната да поизври водата и да се сгъсти, но ако предпочитате да има повече сос, изваждате и сервирате.




1 коментар:

Батето М каза...

поредното кебапено изкушение