неделя, 8 ноември 2015 г.

Лозарски кебап


Рецептата от книжката:
Свинско месо от бут или плешка нарязваме на хапки и нанизваме на шишове. Запичаме го леко на скара (жар) като ги овкусяваме със сол, черен пипер по време на самото печене, като от време на време ръсим с подкиселена с лимонов сок вода. С малко свинска мас задушаваме тънко нарязани лук, моркови, целина, печени пиперки, предварително задушени гъби и люти чушки. Поръсваме с червен пипер и наливаме малко вино. Като се поизпари. добавяме домати и посоляваме. Получизпеченото месо освобождаваме от шишовете и в пръстен съд смесваме със задушените зеленчуци. Ръсим с чубрица и джоджен, наливаме малко бульон и захлупваме плътно. Ястието задушаваме в умерена фурна до пълна готовност на месото.



Как го направих аз.
За 3 порции:
* 500 г свинско месо от бут
* 300 г гъби
* 3 червени печени пиперки
* 250-300 г обелени домати
* 1 голям морков
* 1 глава стар лук
* 1 люта чушка
* няколко листенца целина
* сух джоджен
* чубрица
* хималайска сол
* черен пипер
* червен пипер
* 1 с.л. с връх свинска мас
* 100 мл вино
* 50-60 мл вода


Месото нарязах на хапки и нанизах на шишове. Пекох на оребрен тиган без мазнина за около 6-7 мин. и след това извадих месото от шишовете и сложих в гювеч.
В свинска мас задуших нарязаните гъби и лук, добавих нарязани моркови, печени пиперки и чушка и като се позапържиха добавих червен пипер, доматите, виното и останалите подправки. Оставих на котлона за 2-3 мин, да се смесят хубаво съставките и после ги добавих към месото. Вместо бульон добавих вода, още малко вино, затворих гювеча и сложих във фурната на 180 градуса за около 1 час. Ако не искате да има много сос, отворете гювеча и оставете във фурната да поизври водата и да се сгъсти, но ако предпочитате да има повече сос, изваждате и сервирате.




3 коментара:

Батето М каза...

поредното кебапено изкушение

Васи каза...

Голяма вкусотия е тоя кебап! Много, много ми допадна! Направих го почти изцяло в гювеча, само месото запекох отделно и после го добавих вътре. Стана просто неустоим! Иска ми се и аз да я имам тази табиетлийска книжка за рецептите на тревненците, благодаря за споделеното от нея!

Kokona каза...

Благодаря, Васи :)
Книжката ми беше подарък от някаква страница във фейсбук. Имаха и сайт. Обаче име не помня, но беше някаква страница за България, в която организираха годишни игри за български ястия, за трапеза, конкурси със снимки с нашата природа, села, градове и т.н.
Оттам ми я подариха помня... и беше май за участие с една коледна питка.
Книжката е страхотна и съм изпробвала няколко рецепти от нея.
Радвам се, че и на вас е допаднало ястието.