неделя, 8 ноември 2015 г.

Чийзкейк с орехи и шоколад


Този неустоим орехов чийзкейк с шоколад видях в група "Нашите вкусотийки" във фейсбук. Рецептата е на Мария Димитрова. Примамливо вкусно изглеждаше и откакто приготвих първия път със съставките които е посочила, направо се влюбих в този десерт и вече за четвърти път експериментирам с рецептата. Първо направих чийзкейка с бисквитки роден край, със аерирана крема на Жоси, с растителна сметана и черен шоколад. Стана божествен! После опитах с обикновено крема сирене, с животинска сметана, но стана много тежък и макар и порциите да са малки, прекалено маслено ми дойде. После опитах с растителна сметана и крема сирене, ама пак нещо ми липсваше. Направих и само със сладкарска сметана, но добавих варено кондензирано мляко (дулсе де лече) - така стана също много вкусно, но вече не е чийзкейк, защото липсва сиренето, но си заслужава и така да се опита. Вчера пък смених бисквитките и сложих от любимите лидълски бисквити с парченца шоколад. И все пак, признавам си, във варианта на Мария за мен е най-вкусен и вече само така ще го приготвям.Затова ще ви покажа нейната рецепта и снимки на моето изпълнение.

Копирам рецептата на Мария, а който е член на групата може да види рецептата тук: Чийзкейк с орехи и шоколад


Мария Димитрова Този чийзкейк излиза по-икономичен откъм продукти за разлика от големия чийзкейк, който е като торта, става за 20 минути и ще имате 5 порции божествена наслада.
За 5 купички са ви нужни:
За основата:

50 грама какаови бисквити - ползвах роден край какао
50 грама орехови ядки
20 грама краве масло
За крема:
120 мл сладкарска сметана (от тази за разбиване)
100 грама крема сирене (в коментарите е посочила, че е ползвала аерирана крема на Жоси)
1 с.л. пудра захар
За шоколадовия топинг отгоре:
50 грама черен шоколад (70% какао може, 50% какао също)
80 мл сладкарска сметана
В блендер се смилат орехите с бисквитите и маслото.
С миксер се разбива сметаната с пудрата захар на пухкав крем. На финала се добавя крема сиренето и се разбива с миксера за няколко секунди, колкото да се смеси.
Шоколадът със сметаната се слагат в купичка на котлона и на слаб огън се разбъркват за минута, колкото да се разтопи шоколадът.
В купички за крем карамел слагате от орехово-бисквитената смес и изравнявате с лъжица. Отгоре слагате крема със сметана и сирене и изравнявате с лъжица. И най-отгоре се слага топлия топинг.
Може да ядете веднага. Ужасно е вкусно. А може да оставите и да се охлади.
Всичко това се прави за не повече от 20 мин.
Да ви е вкусно.




7 коментара:

Люси каза...

Даре, този сладкиш съм го пропуснала по групите, а пък всеки знае, че аз чийзкейк не пропускам. Затова и идвам да се наредя на опашката за една чашка от тази прелест! изглежда супер вкусно! Браво, мила!

vesela каза...

Даре, с това ме уцели в десятката, ще се прави - видно е, запазвам си рецептата!

Unknown каза...

Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Мъх каза...

Е това няма как да е лошо. Прекрасно и съвсем за мен.

Kokona каза...

:* Благодаря!

Joro каза...

А какво е това карамеленото в кашката? В рецептата няма нищо което да изглежда така ?

Kokona каза...

Жоро, писала съм в публикацията, не в самата рецепта.
Писала съм, че съм пробвала много варианти и кой най-много ми харесва.
На последната снимка е вариант на чийзкейка с бисквити роден край смесени с орехи, отгоре разбита сладкарска сметана с ванилия (може и крем сирене да се добави), върху нея "топка" дулсе де лече, това е сварено кондензирано мляко. Продават готово в руските магазини Берьозка, изглежда така - http://4.bp.blogspot.com/_XvVAFsrVkDc/TG_1yHyeCuI/AAAAAAAACbw/ptusN8UmXC8/s1600/sgushtenka.jpg
Отгоре разтопен шоколад със сметана.
И в този вариант също много вкусно се получава.