събота, 7 ноември 2015 г.

Тракийски сарми


Всеки ден се чудя какво да сготвя, а със сигурност не съм само аз. Днешната рецепта взаимствах пак от книжката "Българско кулинарно възраждане"/ Древните рецепти на тревненци/ Милчо Милчев *Майстора*. Потърсих и в интернет и попаднах на рецепти за тракийски сарми, които се приготвят с кори за баница. В книжката е описано да се навият в дебело разточено невтасало тесто и заложих на тестото, с което правя дърпаните баници. Сармичките се правят само с месо, без ориз и други варива в пълнежа, бях се подготвила с килограм смляно месо, като си мислех че една доза тесто ще ми стигне. Е, едва половината месо ми отиде за 20 броя тракийски сарми, които са с малък размер, съвсем малко по-големи от лозовите, и на всичко отгоре разточих тестото не както по книгата дебело, а тънко като за кора за баница, и пак не ми стигна :) Две, три сармички направих в по-дебело разточено тесто, останалите в тънко разточено. И по двата начина се получава, защото когато е тънко разточено тестото, при навиване на сърмичката пак се уплътнява и става като при тези с дебело разточено тесто. С останалата плънка направих лозови сарми само с месо.


Тестото за 20 сармички:
* 250 мл вода
* 1/2 ч.л. хималайска сол
* 1 с.л. олио
* 350 г брашно
Всички съставки смесваме в купа и замесваме тесто. Оставяме го в купата да почива и да се отпусне, около 30-40 мин, покрито с кърпа и през това време приготвяме плънката, която трябва да оставим и да се охлади.

За плънката:

*500 г смляно месо
* праз лук (ползвах 1 глава стар лук)
* 300 г домати
* джоджен
* магданоз
* чубрица
* сол
* черен пипер
* олио

*500 мл зеленчуков бульон


Дребно нарязан праз (или стар лук) задушаваме до омекване. Добавяме едро смляно свинско месо, ръсим сол, черен пипер, чубрица, сух джоджен, ситно скълцан магданоз и доматки. Като се поизпари влагата от сместа, завиваме сарми в дебело разточено, невтасало тесто, нарязано на квадрати. Сармите подреждаме в намазана тава и печем в умерена фурна до зачервяване. Като поизстинат, заливаме сармите с врящ овкусен бульон, покриваме с кърпа, докато ястието поеме всичката влага и сармите омекнат.





2 коментара:

Unknown каза...

Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.

Saygılar.

Батето М каза...

много идейно.
А в старите книги могат да се намерят интересни неща, на които да се вдъхне нов живот.