неделя, 8 ноември 2015 г.

Орешашка салата



Днес съм приготвила за блога три рецепти - за предястие/разядка, за основно и десерт.
Разядката и основното са подходящи за хора, които спазват ниско-въглехидратен високо-мазнинен режим на хранене, че и десертът е подходящ, стига да се махнат бисквитките и в основата да има само ядки.

Първо публикувам разядката. Отново от книжката "Българско кулинарно възраждане".

Рецептата от книгата:
Опичаме на жар по-едри пиперки. Обелваме ги, почистваме от семките и дръжките и разрязваме по дължина. Правим марината от олио, оцет, сол, една-две лъжички счукан чесън и мъничко настърган хрян. Добавяме щипка захар или една-две капки мед и ситно нарязан магданоз. Заливаме пиперките и ги оставяме да отлежат с маринатата на хладно 1-2 часа. Смиламе или начукваме орехови ядки, объркваме ги с малко намачкано сирене (може и сметана). От половинките пиперки оформяме фунийки, които пълним с ореховата смес, подреждаме ги с вкус и заливаме с маринатата.

С прясно печени пиперки ще се получи чудесно, но аз направих с печени пиперки, замразени във фризера. Извадих, размразих, разрязах и овкусих. Също се получи много вкусна разядка.


За 2 порции:
* 3 броя големи печени червени пиперки
* 100 г крема сирене
* 50 г леко запечени и разрязани на едро орехови ядки
За маринатата:
* зехтин
* оцет
* сол
* 2 скилидки чесън
* 3-4 листенца хрян
* 2-3 капки мед
* ситно нарязан магданоз



Изпечените чушки се разрязват по дължина на две. В купа се смесват съставките за маринатата, слагаме чушките и оставяме за час-два да се мариноват.
Крема сиренето смесваме с едро нарязаните орехови ядки и разбъркваме.
Разпределяме сместа в пиперките, навиваме на фунийки, подреждаме в чиния и заливаме с маринатата, в която са стояли. Може да се разрежат на колелца и така да се залеят.



1 коментар:

Bety каза...

Със сигурност ще ми допадне и хрянът в тази салата. Всички други съставки и комбинацията им ми е любима. Чудесна презентация, Дари!