понеделник, 8 февруари 2016 г.

Агнешко шкембе роле, и за основно, и за мезе



Хм... точно от средата на декември, ден след като показах вкусния Леопардов бриош, зациклих нещо с публикациите и зарязах блога. Често го правя около празници, а докато ми дойде музата да снимам после, че и да пиша и публикувам, минават месец, два... както и в случая. Не е сефте при мен :)
Но... пак около въпросната дата приготвих и тези вкусотии от днешната публикация, но си останах с едни мини снимки от фейса, а предходните големи фотоси останаха в друг хард, и оттам се загуби някак желанието да ги публикувам веднага, та днес се наканих, де. Мини или не, влизат да се покажат за какво става въпрос.


Първото ала фешън, фюжън и сие ястие е за...

Дроб сарма на руло




Нужни продукти:
(тук зависи за колко човека ще се прави рулото, а и от големината на шкембето)
* около 400 г агнешко шкембе
* 500 г агнешки дреболии (сърце, черен дроб, бял дроб и т.н.)
* 1/2 връзка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
* 2-3 стръка пресен чесън или няколко скилидки чесън (на вкус)
* няколко стръка пресен джоджен или сух джоджен
* сол
* черен пипер
* олио
* 1 ч.ч с вместимост 200 мл - ориз

Агнешките дреболии се сваряват до готовност. Аз ги варя в тенджера под налягане за около 45-50 мин. Изваждат се и се нарязват на малки кубчета.
Бульонът се прецежда.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават да омекнат. Добавя се оризът, запържва се за кратко, долива се вода в съотношение 3:1 вода-ориз и се оставя да се свари.
Към сварения ориз се добавят нарязаните дреболии, подправя се всичко със сол, пипер и джоджен и с плънката се пълни измитото и почистено агнешко шкембе, като се разпределя от плънката по цялото шкембе (не до края), навива се на руло и хубаво се завързва с конец.
Рулото се вари в прецедения бульон до готовност на шкембето.
Агнешкото шкембе се вари доста по-кратко време за разлика от други шкембета и за около час- час и половина е готово.
Изважда се, оставя се за около 15-20 мин да се охлади, преди да се разреже на порции. Сервира се с част от бульона по желание и поръсено с джоджен.

Агнешко руло мезе




* около 400 г агнешко шкембе
* 300 г агнешки дреболии (сърце, бял дроб, черен дроб и т.н.), по желание може и агнешко месо
* 1/2 буркан кисели краставички
* 2-3 моркова
* 2-3 корена магданоз (по желание)
* сол
* черен пипер
* джоджен
* чесън

Тук дреболиите също се сваряват предварително. Морковите и корените магданоз също се сваряват леко, тъй като шкембето не пропуска много течност към плънката и затова е добре да е сварено всичко предварително.
Препоръчвам също да се добави и месо в това мезенце - агнешка рибица. Аз в случая нямах и заложих само на дреболии.
А при сервиране си направете една купичка с изцеден лимонов сок, джоджен и пресован чесън. Чудесно пасва като подправка за мезето.

И така - в измитото и почистено агнешко шкембе подреждаме дреболии нарязани на пръчици/ленти, добавяме нарязани по същия начин кисели краставици, моркови и корени магданоз. Поръсваме със сол, пипер и джоджен, добавяме и няколко нарязани скилидки чесън. Навиваме рулото, завързваме с конец и варим час, час и половина в бульона от дреболиите.
Изваждаме, оставяме да се охлади и нарязваме на порции. Сервираме по желание с дресинг от лимонов сок, джоджен, чесън, черен пипер и малко сол.


3 коментара:

Батето М каза...

цяло пиршество!
Чудесни попадения ..

vesela каза...

Уф, как ги пропуснах тези майсторски ролета - за мезета и не само:)

Ива каза...

наистина много интересна идея... само да обичах шкембе :D