вторник, 9 февруари 2016 г.

Свински врат без кост, с гъст ловджийски сос



Свинското си е любимо в нашето семейство, затова предлагам и поредната рецепта с това вкусно месце :)

Нужните продукти за 3-4 порци
* 800 г свински врат без кост или свинска плешка
* 2 броя свински език
* 200 г гъби
* 200 г бекон
* 2-3 с.л. с връх свинска мас или краве масло + зехтин
* 4-5 печени пиперки
* 1 глава кромид лук
* 300 г белени домати
* черен пипер
* кимион
* чесън
* сладък и лют червен пипер
* сол
* 100 мл вино розе
* зеленчуков или костен бульон

По желание: около 50 г кашкавал и магданоз за поръсване (аз пропуснах кашкавала)



Езикът сваряваме в леко подсолена вода до готовност (около 1 час), оставяме да се охлади и обелваме.
Месото нарязваме на малки хапки и запържваме до златисто в мазнината. Изваждаме с решетъчна лъжица, а в мазнината задушаваме нарязан на ивици кромид лук, докато омекне. Добавяме последователно тънко нарязани гъби, печени пиперки нарязани на ивици и на финал доматите. Когато доматите останат на мазнина се добавя нарязаният на тънко бекон, ивици сварен език, ястието се подправя с черен пипер, кимион, чесън, сладък и лют червен пипер, посолява се, добавя се виното и се разрежда с чаша бульон. Връща се месото в ястието и се вари, докато при разбъркване сосът започне да прави пътечка.
Сервираме по желание, поръсено с кашкавал и магданоз.




Рецептата за ловджийски сос е от книгата "Древните рецепти на тревненци" - Милчо Милчев - Майстора.




3 коментара:

Dani каза...

Даре, изглежда божествено!
Със сигурност ще му се насладим!

Роси каза...

Не че ако нямаше език по-малко щеше да ми хареса ястието,Дари,но с езика направо му се посвещавам,тотааааален разкош,спечели ме от раз!

vesela каза...

Неустоимо е, Дари!