неделя, 22 май 2016 г.

Печен пуяк с тъмен сос



Докато се усетя и пак минали месеци без публикация в блога. Коледните сладки пропуснах, великденските козунаци пропуснах, е, здраве да е. Като му дойде времето ще ги покажа, или когато се наканя... може и в жегите :)

Казват че пуякът бил по-вкусен от пуйката. Представа си нямах, но след като ми попадна месце от домашен пуяк, ето как му се насладих:


Печен пуяк с тъмен сос



Пуешко месо (1 кг)
Маринатата за пуешкото месо се прави, като се смесват в купа:
4-5 с.л. олио или зехтин
1 к.л. бял смлян пипер
1 к.л. червен пипер
сол
3 с.л. соев сос
50 мл вино розе
2-3 щипи мащерка, 2-3 щипки риган, 2-3 щипки балканска чубрица.
Сместа се разбърква заедно с пуешкото месо. Слага се в тавичка и се пече под фолио за около 1 час.


Готовото месо се изважда, сосът в тавичката се прецежда, слага се в съд на котлона, добавя се 1 чаша зеленчуков или пилешки бульон, добавят се още свежи или изсушени подправки - мащерка, риган и чубрица, добавя се сол, ако е нужно и още малко пипер, и се вари 5 мин.
В 30 мл хладка вода се разтваря 1 с.л. пшенично или царевично натурално нишесте. Добавя се към врящия сос и се разбърква, докато се сгъсти.
Месото се сервира полято със соса.



Няма коментари: