четвъртък, 26 май 2016 г.

Пролетно палачинково руло с коприва и пълнеж от тиквички с крем сирене и сусам



За палачинковото тесто:
* 2 яйца
* 250 мл прясно мляко
* 2 с.л. краве масло
* 100 г бланширана, отцедена и нарязана на ситно коприва
* щипка сол
* щипка черен пипер
* 120 г брашно

В купа се смесват всички продукти и се разбъркват с телена бъркалка. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и намаслена с мазнина.
Блатът се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна. Изважда се и още топъл се премества с хартията върху влажна кърпа. Навива се на руло заедно с хартията и кърпата, развива се и се оставя да се охлади. След това внимателно се отлепва от хартията.

За плънката:
* 1 тиквичка (300 г)
* 125 г крема сирене
* 200 г заквасена сметана
* 3-4 стръка копър
* 2 с.л. леко запечен сусам
* щипка сол
* щипка черен пипер
* 2 с.л. краве масло

Тиквичката се нарязва на кубчета и се запържва до златисто в кравето масло.  Отцежда се мазнината, оставя се да се охлади.
В купа се смесват сметаната, крема сиренето, сусам, копър, черен пипер, сол и се добавят и тиквичките. Сместа се разбърква.


Върху стреч фолио поставяме палачинковия блат, намазваме с пълнежа и завиваме на стегнато руло. Увиваме в стреч фолото и поставяме в хладилник за 1 час.
Сервираме разрязано на порции с млечна майонеза.

За млечната майонеза:
* 40 мл прясно студено мляко
* 70 мл олио или зехтин
* щипка лимонена киселина
* щипка сол
* ½ к.л. чесън на прах
Всички продукти се слагат в купа и се пасират с пасатор 7-8 секунди.




2 коментара:

Dani каза...

Чудесно е, Даре!

vesela каза...

А това пък колко ми хареса, обожавам коприва, тиквички също, и палачинки...