сряда, 25 май 2016 г.

Домашна торта



Една от най-често правените торти през годините. Много лека на вкус и най-вече лесно се прави. Не изисква кой знае какви продукти и мляко, яйца и брашно ако има, значи имаме продуктите за вкусна и лека торта.
От същата смес като дете правех много често и руло, но без набухвателите в сместа.
Слагах на окомер всичко, но измерих пропорциите, които съм сложила и за тези, които разполагат с електронна везна.




За блатовете:
* 7 яйца
* 14 с.л. захар (160 грама захар)
* 14 с.л. брашно (260 грама брашно)
* 2 пакетчета бакпулвер (аз сложих 2 ч.л. равни сода бикарбонат и 2 ч.л. равни лимонена киселина)
* 1/2 ч.л. олио (100 мл олио)
* 6 равни ч.л. натурално какао
* 2 ванилии (ползвах 2 ампули)

За сиропиране:
* сок от компот (ползвах праскови), но може да си направите захарен сироп, ароматизиран с ванилия, от равни части вода и захар, които се слагат да заврат и сиропът се вари, докато леко се сгъсти.

За крема:
* 4 жълтъка
* 1 литър прясно мляко
* 7 равни с.л. брашно
* 200 грама захар
* 2 ванилии
* 60 грама краве масло

За украса:
* смлени изрезки от блатовете, орехи, шоколад, ягоди (по желание)


За блатовете:
Брашното се смесва с бакпулвера (содата и лимонената киселина) и се разбърква с лъжица.
Яйцата и захарта се слагат в купа и се разбиват с миксер на пухкав крем. Сместа се разбива в продължение на 7-8 минути. След това на малки порции, като не спирате да разбивате, добавяте олиото. След това лъжица по лъжица от брашняната смес.
Сместа се разделя на 4 равни части в купички. В две от тях се добавят по 3 равни ч.л. натурално какао и се разбърква с лъжица, докато се получи еднородна смес.

Тавичка с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене. Намазва се с олио и се поръсва с брашно. Изпичат се блатовете един по един, като за всеки следващ блат се слага нов лист хартия и се намазва с олио и поръсва с брашно. Блатовете се пекат на 180 градуса за около 5-6 минути. Проверява се с клечка забодена в центъра дали са изпечени.
Изваждат се с хартията и се охлаждат върху решетка.


За крема:
Жълтъците, 1 ч.ч. прясно мляко, ванилията и брашното се разбъркват в купичка, като сместа след това се претрива през цедка, за да няма бучки.
Останалото мляко със захарта се слагат в тенджера на котлона. След като млякото се затопли се добавя яйчната смес и с бъркалка се бърка енергично, докато кремът се сгъсти. Ако усетите, че кремът прегаря отдолу, махнете тенджерката от котлона и внимателно разбърквайте с лъжица, без да стържете по дъното. Сгъстеният крем веднага преместете в друга купа, добавете кравето масло, разбъркайте и оставете да се охлади. Не напълно, но поне да постои 30 минути, като периодично разбърквате, за да не хване коричка.


Сглобяване на тортата:
Блатовете се изрязват с помощта на тортен ринг с диаметър 24 см,, в който после ще стегнем тортата.
Изрезките се отделят и след това се смилат с чопър, а по-късно се ползват за украса на тортата.
Може да сглобите тортата, като редувате бял блат, какаов блат, а може да изрежете различни рингове с помощта на различни по големина купички и чинии и след това да сглобите тортата шахматно.



Стягаме с тортен ринг първия блат, сиропираме с 4-5 с.л. компот или захарен сироп, разпределяме част от крема. Върху него слагаме следващия блат, отново сироп, крем... и накрая завършваме тортата като я намазваме с крем.
Оставяме да се стегне в хладилник за 3 часа.
Изваждаме, махаме ринга, намазваме борда на тортата с останалия крем, покриваме отстрани със смлени какаови изрезки от блата, а отгоре с бели смлени изрезки от блата. Украсяваме с ягоди.


Хубаво е преди сервиране да се остави тортата още няколко часа в хладилника, хубаво да се охлади и спои, но в случая показаната торта е с разрез 3 часа след направата ѝ и беше много вкусна.



2 коментара:

Люси каза...

Една от най-любимите ми торти! Браво, Даре! Направо е спираща дъха! Усмихната седмица, мила!

Kokona каза...

Благодаря, Люси :*