петък, 17 юни 2016 г.

Пърленки на тиган с розмарин и чесън



От това количество тесто излизат 6 пърленки.
За тестото:
* 200 мл прясно мляко
* 2 с.л. сметана за готвене, каймак
* 2 с.л. олио
* 1 равна к.л. сол
* 1 равна с.л. захар
* 6 г прясна мая
* 350 г брашно

* розмарин
* чесън нарязан на ситно или чесън на прах
* 60 г краве масло
* 2-3 с.л. олио
* хималайска или морска сол


* Тестото може да се замеси и в хлебопекарната.
Тестото се замесва като в леко затопленото прясно мляко се добави маята, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Забърква се кашичка и се оставя да шупне. Останалото брашно се поставя в купа, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая, олиото, солта и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Разделя се на 6 части и се разточват пърленките.
Не се оставят да втасат повторно, а директно се пекат в загрят тиган с незалепващо покритие.


Маслото се разтопява, смесва се с нарязания чесън, розмарина и олиото.


Тиганът се намазва с ароматното масло, слага се пърленката да се пече и се намазва и от горната страна. След като се запече отдолу се обръща.
Пърленките се пекат бързо, за 2-3 минути от всяка страна. Не избирайте максимална мощ на котлона, а по-добре пуснете на по-ниска степен и при нужда увеличете температурата на печене.




1 коментар:

vesela каза...

Ох, тези си обещавам да спретна, чудни са!