вторник, 21 юни 2016 г.

Еклери с домашен пудинг и карамел



Рецепта за еклерите (24 броя малки еклера или 10 големи): 

За пареното тесто:
* 200 мл вода
* 180 г брашно 
* 125 г краве масло (82% масленост)
* 4 яйца
* щипка сол
Рецепта за домашния пудинг:
* 1 жълтък 
* 50 г захар 
* 35 г царевично нишесте 
* 200 мл прясно мляко 
* 200 мл сладкарска сметана
* 1 пакетче ванилена захар (или две прахчета ванилия)
За карамела:
* 200 г захар
* 50 мл прясно мляко


За пареното тесто:
* Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона, докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади и през това време се приготвя домашния пудинг.


За пудинга:
* В тенджерка се разбъркват жълтъка, захарта, царевичното нишесте, ванилията, млякото и сметаната до получаване на хомогенна смес, без бучки. Слага се на котлона и се оставя да заври при непрекъснато разбъркване, докато кремът се сгъсти. Внимавайте да не загори на дъното. След като е готов пудингът се прехвърля в купа и се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква сместа, за да не се образува коричка.


Охладеното парено тесто:
* Към пареното тесто за еклери, едно по едно се добавят яйцата, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа (малко трудоемка част, но си заслужава). В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина  колкото орех. Аз оформях топките с помощта на 2 чаени лъжички, понеже тестото е лепкаво. Може да се направят и по-големи по размер - изборът е ваш.


* Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Пека в малка фурна, на най-долно ниво, като загрявам фурната на 200 градуса, слагам еклерите и пека около 5 мин. на тази температура, след това намалявам на 180. Когато изтече времето (около 30 мин), фурната се спира и се оставя леко открехната  - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят, защото може да спаднат ако се извадят веднага. При мен отнема около 30 мин. Изваждат се еклерите, оставят се за 10-15 мин на стайна температура,  цепват се леко, или се разполовяват и се пълнят с крем.

За карамела:
В съд с дебело дъно се карамелизира захарта на слаб котлон. След като се разтопи и стане леко кафеникава на цвят се маха от котлона. Съвсем внимателно, капка по капка се добавя прясното мляко. Внимавайте да не се изгорите, защото сместа се надига и кипва. Като се добави цялата порция мляко, карамелът се връща на котлона и се бърка непрекъснато (3-4 минути), докато се получи сгъстена карамелена маса, с която да залеете еклерите или да ги потопите.

Потопете еклерите в карамел или ги полейте с карамела, с помощта на лъжица. Охладете преди сервиране.


Няма коментари: