понеделник, 27 юни 2016 г.

Какаови френски макарони, с какаов крем и шоколадов сироп



Френските ми макарони са пъпчасали леко, но ме сърбяха пръстите да изпробвам новата фурна на печене на черупки за макароните. Нямах бадемово брашно, смлях си аз бадемите, без да ги беля и резултатът е задоволителен. Като изключим по-едро смляното с ръчна машинка брашно, всичко друго си е ок :)

Рецепта за 12 броя макарони:
* 50 г престояли белтъци, поне 24 часа в хладилник
* 60 грама бадемово брашно
* 20 грама кристална захар
* 90 грама пудра захар
* 10 грама какао
* щипка сол

За крема и сиропа:
* 70 мл сладкарска сметана за разбиване

* 2 с.л. какао
* 2 с.л. краве масло
* 2 с.л. кристална захар
* 4 с.л. прясно мляко


Белтъците се разбиват с щипка сол на пяна и след като се разпенят се добавя кристалната захар и се разбиват до получаване на меки връхчета.
В купа се пресяват пудрата захар, какаото и бадемовото брашно. Добавят се на порции към разбитите белтъци, като се разбърква внимателно с шпатула в една посока.
Сместа се слага в пош и се шприцоват кръгчета в тава покрита с хартия за печене.
Потупва се тавата по дъното, за да излезе въздуха от черупките и да спаднат връхчетата и макароните се оставят на стайна температура за 1 час, да засъхнат черупките.
15 минути по-рано се включва фурната на 150 градуса, с нагряване отгоре и отдолу и като загрее се слагат макароните на средна скара. Пекат се 15 минути. Изваждат се, оставят се за 5-10 минути в тавата. След това се отлепват внимателно и преместват върху скара/решетка, да се охладят.

За крема:
В тенджерка се смесват какаото, маслото, млякото и захарта и сместа се загрява на слаб огън, докато се получи еднородна смес.
Две супени лъжици от сместа се отделят в малка купичка и се слагат за 5 минути във фризера, за да се охлади бързо сместа.
Разбива се сметаната на пухкав сняг. Добавя се на порции от охладения шоколадов сироп и се разбива до еднородна смес.
Слага се сместа в пош, шприцова се върху половината макаронени черупки и с останалите черупки се сглобяват макароните, като леко се притискат.

Останалия сироп се сипва в пош с тънък накрайник, или фунийка от хартия за печене/торбичка, отрязва се връхчето и се шприцова върху черупките.
Готовите макарони се съхраняват в кутия с плътно затварящ се капак в хладилника.
Най-вкусни са след 24 часа престой, ако има кой да ги чака :)




3 коментара:

Margarita Varadinova каза...

Дари идва ми да посегна и да си грабна един!

Margarita Varadinova каза...

Дари идва ми да посегна и да си грабна един!

vesela каза...

Харесват ми.
Аз веднъж се пробвах и нищичко не се получи, лоша рецепта ли улучих, аз ли нещо сбърках, така и не разбрах.