петък, 26 август 2016 г.

Кюфтета от морски раци

По спомени и тази рецепта е адаптирана от Джейми Оливър, но съм записала и направила с налични продукти и е възможно някои съставки да са променени.
Кюфтенцата са много вкусни и макар да не съм любител на морски дарове си хапнах прилично :)


* 4-5 средно големи черноморски рака

* 500 г картофи
* черен пипер
* сол
* зехтин
* 2 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
* 3-4 стръка магданоз
* 1 люта чушка
* сокът на 1/2 лимон

За салцата:
* 500 г домати
* 2 печени червени чушки
* 1 люта чушка
* 2-3 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
* лимонов сок
* сол
* черен пипер
* босилек

* 10-15 листенца бейби кейл или рукола


Раците се слагат в дълбока тенджера, добавя се чаша вода и се варят, докато почервенеят. 2-3 мин преди да се свалят от огъня се добавя стрък девисил (лющян).
Щипките на раците се счупват с чук, изважда се месото и се накъсва на ситно.


Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват с преса. Смесват се с месото от раците, добавят се сол, черен пипер, 1-2 с.л. зехтин, нарязани на ситно пресен или кромид лук, магданоз, нарязана на ситно люта чушка и сокът от лимон.
От сместа се оформят кюфтенца, които се изпичат на намаслен с мазнина грил тиган до зачервяване. Не добавяйте повече мазнина, за да не се разпаднат кюфтенцата.

Кюфтетата се сервират със салца от нарязани на ситно домати, смесени с нарязани на ситно печени червени чушки, люта чушка, пресен лук, подправени с лимонов сок, черен пипер, босилек, сол и няколко листа бейби кейл.




1 коментар:

pep-4o каза...

Всичките ти нови рецепти са страхотни, Даре, обаче по тези рачешки кюфтета ми отидоха очите рано-рано днес :) Страхотни са, ама това с раците трудно ще го уредя :)
Реших: ЍИдвам ти на гости!