петък, 26 август 2016 г.

Чийзкейк със смокини



За основата:
* 165 г бисквити Роден край с масло
* 80 г краве масло
* 2 с.л. пудра захар

За чийз крема:
* 200 мл сладкарска сметана
* 4 равни с.л. пудра захар
* 125 г крема сирене

За смокиновия слой
* 300 г смокини
* 4-5 с.л. захар
* 50 мл вода
* 1 ч.л. желатин


Бисквитите се смилат в блендер заедно с маслото и пудрата захар.
Във форма (24 см) с откопчаващо се дъно се изсипва сместа и се изравнява.

Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар на пухкав крем. На финала се добавя крема сиренето, разбива се за секунди. Сместа се изсипва върху бисквитения блат и се изравнява. Слага се чийзкейкът в хладилник, да стегне за 1 час.

Смокините се слагат в съд на котлона с водата и захарта. Разбъркват се на слаб огън, докато се разтопи захарта и сместа се оставя да се охлади на стайна температура.
Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода. Оставя се да набъбне и след това се разтопява на водна баня, докато се втечни. Добавя се към смокиновата смес и се разбърква. Оставя се леко да се охлади и след това се изсипва върху охладения чийзкейк. Връща се в хладилника, докато се желира изцяло сместа и кейкът е напълно охладен.


В моя случай не ползвах желатин и сместа за смокините е течна, като сироп. Консумирахме веднага :)



1 коментар:

vesela каза...

И как и няма да консумирате веднага...
Снимките ти също са върха!