сряда, 19 октомври 2016 г.

Канелени кифлички с орехи и тиква



От посоченото тесто излизат 24 броя кифлички

За тестото:
* 100 г пюре от тиква
* 100 мл прясно мляко
* 1 яйце
* 5 г прясна мая
* 50 г кафява захар
* 30 г краве масло
* 1 ванилия
* 1 ч.л. канела
* щипка сол
* 400 г брашно

За пълнеж:
* 250 г пюре от тиква
* 80 г кафява захар
* 40 г едро нарязани орехови ядки
* 1/2 ч.л. канела

* 1 белтък за намазване на кифличките
* пудра захар за поръсване


* Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко. Добавя се щипка сол, захарта и се разбърква. Добавят се тиквеното пюре, яйцето, леко разтопеното краве масло, канелата, ванилията и сместа се разбърква. На порции се добавя брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло, да удвои обема си.

* В съд с дебело дъно се добавят тиквата, захарта, канелата и ореховите ядки. На умерен огън се разбърква сместа, докато водата от тиквата се изпари и сместа се сгъсти. Оставя се да се охлади.


* Втасалото тесто се разделя на две части, разточва се всяка част на кръг с диаметър около 30 см, разрязва се на 12 триъгълника, в основата на всеки се поставя по лъжичка от тиквения пълнеж, навиват се кифлички, подреждат се в тава покрита с хартия за печене, намазват се с разбит белтък и се пекат за около 10-12 минути, на средна скара, в загрята на 180 градуса фурна с долно нагряване и включен вентилатор.
Изваждат се, оставят се да се охладят и по желание се поръсват с пудра захар.



Няма коментари: