сряда, 19 октомври 2016 г.

Касапски сач



За любителите на месото, нещо блажно да покажа.
Относно касапския сач и вариантите месо, които се слагат, май е въпрос на предпочитания. Срещат се варианти предимно с дреболии, с месо и дреболии, или само с различни видове месо + гъби. С повече зеленчуци, с по-малко, или без зеленчуци. Общо взето, кой каквото предпочита.

Аз се спрях на свински бут, пилешко филе, наденица и свински дроб. По-сухо месо, към което добавих сланина и свинска мас. А от зеленчука заложих само на червени и зелени чушки/пиперки и лук.

Отне ми около 2 часа приготвянето на ястието и още няколко минути, за загряване на сача.
Месото готвих на етапи. Сачът ми е голям, но за да не останат хапки неизпечено месо и препечени такива, приготвих на етапи и на финал събрах в сача.
Разбира се, може да добавите каквото месо и дреболии обичате, по-мазно, по-сухо, кой както предпочита.
Може да ползвате олио, свинска или друга мас. Каквито подправки обичате.
Ето моя вариант.


Рецепта:
* 700 свински бут
* 500 г пилешко филе
* 500 г свински дроб
* 500 г наденица
* 50 г сланина
* 2-3 с.л. свинска мас

* 2 червени чушки
* 2 зелени чушки
* 4 глави лук
* мащерка
* риган
* черен пипер
* червен пипер
* сол
* 3-4 с.л. соев сос


Месото може да мариновате в подправките (без солта) и да престои с тях 2-3 часа, но може и непосредствено преди готвене да овкусите, както направих и аз.
Смесих всички подправки в купа и овкусих месото.

Сачът се намазва със свинската мас и се загрява на средна скара във фурната, с нагряване отгоре и отдолу, първо на 50 градуса, като през няколко минути се увеличават плавно градусите, докато достигне 200-220 градуса. Приготвяте си съд с капак, в който ще изваждате приготвеното месо.
Първо се слага свинското месо и се изпича на сача до готовност. Нарязах част на по-малки хапки и част на тънки филета. При мен беше готово за около 20 минути. Изважда се в отделения съд и се поръсва със сол.
Следва пилешкото филе с нарязаната наденица и се готвят до готовност. Около 10-15 минути. Изваждат се в съда и се поръсват с малко сол.
Следва дроба, нарязан на ивици по около 0,5 см и се готви 10 минути, като може да се разбърква при нужда. Изважда се при останалото месо и се посолява.
Периодично, ако е нужно добавяте лъжица свинска мас, ако сача изсъхне. При мен не беше нужно.
На финал се добавят нарязаната на кубчета сланина и зеленчуците. Като се запекат, останалото месо се връща в сача, обърква се всичко и се оставя за още 10 минути във фурната и ястието е готово.







2 коментара:

Батето М каза...

Еле, при запичането на лука в мазнинката, как става вкусен, карамелизиран - направо да оставиш мръФките настрани :)

Zornitsa Nikiforova каза...

Охх, уж не съм най-големият фен на месото, ама твоето как изглежда...! Невероятна вкусотия си сътворила, Даре!