понеделник, 3 октомври 2016 г.

Сиропирани сладки с ябълково сладко



Рецептата за тези сладки е от книгата Икономия и домакинство, издание 1932 г.
Описани са там като " Кръгчета с мармалад ". Заради достъпните продукти и семплата рецепта ги избрах. Ей така, да си подсладим следобедното кафе и душата.
Наподобяват Снежни топки и може да се направят и с локум. Важно е при навиването добре да се слепят, за да не се развият при печене.
Направих 2-3 на топчета и станаха по-красиви, но нямам снимка.

Рецептата от книгата снимах тук/1143/:


Продуктите, които сложих са следните:

За тестото:
* 250 г кисело мляко
* 100 г краве масло (на стайна температура)
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1 ванилия
* 400 г брашно

За сиропа:
* 400 мл вода
* 180 г захар

* пудра захар за овалване

Първо се приготвя сиропа.
Водата и захарта се слагат в съд на котлона и се варят, докато сиропа се посгъсти. След това се маха от огъня.

Содата се угася в киселото мляко. В купа се пресява брашното, прави се кладенче в средата, добавя се киселото мляко, маслото и ванилията и се замесва меко тесто. Увива се в свежо фолио и се оставя за 1 час в хладилника да се стегне.
Охладеното тесто се разточва върху плот, с винена чаша се изрязват кръгчета, в средата се слага по к.л. мармалад, навиват се на рулца, притискат се, за да не се разтварят, подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато леко хванат загар ( по около 8-10 минути). Докато сладките се пекат, сварения сироп се включва на бавен огън, важното е да ври като се потапят сладките.
Сладките се изваждат, веднага се потапя всяка сладка за около 2 секунди в сиропа, изважда се с решетъчна лъжица и веднага се овалва в пудра захар.
Не са сладки, които може да се съхраняват дълго време и затова е хубаво в рамките на 2-3 дни да се консумират.
От продуктите излязоха около 50 сладки.




Няма коментари: