понеделник, 3 октомври 2016 г.

Тиквен хляб




Повечето рецепти за тиквен хляб, които срещнах в мрежата, са именно за сладък такъв. Със захар, канела, с кокосови стърготини, в съчетание с различни ядки и сушени плодове.
Преди дни опитах пълнозърнест хляб с тиквени семки и се влюбих в този вкус, но тъй като вкъщи само аз обичам пълнозърнести изделия, реших да направя хляб с бяло брашно, но да вложа пюре от тиква и тиквени семки.
Пюрето допринесе по-скоро за цвят на хляба, отколкото да се отличи като вкус, но в съчетание с тиквените семки, мисля че се получи чудесен хляб за сандвичи.
Рецептата е семпла:

* 250 г тиквено пюре (сварена, пасирана тиква)
* 200 мл прясно мляко
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 3 с.л. олио
* 8 г прясна мая
* 600 г брашно (в зависимост от сорта тиква и гъстотата на пюрето, може да е нужно по-малко или повече брашно)

* 40 г белено тиквено семе


Може да замесите тестото в хлебопекарна, а ако нямате такава следвате стъпките по-долу:

В леко затопленото мляко се разтваря маята с щипка сол и супената лъжица захар. Добавят се 2-3 с.л. брашно, сместа се разбърква на каша и се оставя да втаса на топло.
В купа или тава се пресява останалото брашно, прави се кладенче в средата, добавя се втасалата мая, тиквеното пюре, олиото, солта, замесва се меко тесто, като след като се е оформило вече тестото, тогава се добавят и тиквените семки и се доомесва. Тестото се намазва с олио отгоре, оставя се в купата или тавата да втаса, покрито със свежо фолио или кърпа.
Втасалото тесто се поставя върху поръсен с брашно плот. Може да се раздели на две, както в моя случай и да се изпекат две малки хлебчета, но може и един голям хляб.


Разделя се тестото на две части и без много да се меси се оформят два хляба, в моя случай правоъгълен и кръгъл, поставят се в тавички покрити с хартия за печене или намазани с олио, правят се с нож прорези отгоре и се оставят да втасат, докато увеличат обема си. При мен на 22 градуса температура, отне около 40 минути.
Хлебчетата се пекат на средна скара, в загрята на 180 градуса фурна, в продължение на 20 минути, с включен само долен реотан и вентилатор.
Ако няма такава функция, може да се изпекат на 200 градуса с горно и долно нагряване, като се покрият отгоре с лист алуминиево фолио, за да не изгорят.


5 коментара:

vesela каза...

Прекрасен е, правила съм тиквени питки и знам колко са вкусни.

Ники каза...

Не съм очаквала, че хлябът ще стане уникално вкусен и мек! Благодаря за рецептата!

Kokona каза...

Радвам се, че се е харесал :)

Ценка каза...

Страхотна и сполучлива рецепта ! Правих го вече няколко пъти и ще продължавам. Много ни допадна и хареса на цялото семейство, особено на децата. Благодаря за рецептата! ❤️��

Kokona каза...

Много се радвам, че ви е харесал, Ценка :)
Благодаря, че споделихте!