понеделник, 3 октомври 2016 г.

Тутманик



Обичам го, във всякакъв вариант. Лош тутманик не съм яла. През последните няколко години, в няколкомесечни лишения от едни или други храни, винаги съм се завръщала в даден етап, макар и за ден, макар и за хапка, към похапване на изделие, приготвено от вкусно и ароматно пухкаво тесто. Предимно солено ме блазни, сладкото не.
Хората които ме познават, знаят че съм любител на тестените изделия и дори и в периодите, в които не ги консумирах, никога не съм спирала да ги приготвям, без ни най-малка съблазан, с много любов и отношение към вкусното изделие. По същия начин се чувствам и при приготвянето на свинско :))
Здравословно или не, полезно или не... мен това никога не ме е спирало или насърчавало при приготвяне на дадено ястие. Вкусът е важен, вкусът... и да достави удоволствие на сетивата, че удоволствията в живота не са много, а и животът отлита ей така, неусетно.

Няма да забравя вкусът на тутманика който ядях като дете в Хисаря. Навита на охлюв, огромен, с разкошно запечени галета отгоре и аромат разнасящ се на километър от пекарната.
И до нас в пекарната продават чуден, първи свършва сутринта, но гледам да се изкушавам сравнително рядко да си купувам, че всекидневното ядене на такива изделия не ми се отразява добре, но веднъж месечно ми идва чудно.

Въпросният лесен тутманик, за който се касае в тази публикация, приготвям с налични продукти. Понякога слагам яйца в тестото, понякога прясно мляко, понякога кисело. Правила съм с масло, с мас, а понякога правя само с вода, брашно, мая, олио, сол и захар.
Важно е да има галета за поливка и под тестото в тавата и да има сиренце за пълнеж.
В последно време ползвам предимно олио и съм изключила маслото и маста в тестото. Пак става много вкусно, уверявам, и прилично мазно.
Казах, че за здравословно няма да говоря :)
В поливката с галета слагам само галета, олио и вода, но ако имам яйце, чуквам по едно, да има :)


Рецепта:

За тестото:
* 250 мл прясно мляко (може 1/2 вода и 1/2 прясно мляко, или само вода)
* 10 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 30 мл олио
* 450 г брашно

За пълнеж:
* 200 г краве сирене
* 2-3 с.л. олио

За поливка:
* 1 яйце
* 3 с.л. вода
* 3 с.л. равни галета
* 3 с.л. олио
* щипка сол

* олио за намазване на тавата
* 2-3 с.л. галета за поръсване

Тестото може да замесите в хлебопекарна, а ако нямате такава, следвате стъпките:
В леко затопленото мляко се разтваря маята, добавя се щипка сол, захарта и 2-3 с.л. брашно, да стане на каша. Оставя се сместа да втаса.
В купа се пресява брашното, прави се кладенче, изсипва се втасалата мая, олиото, останалата сол и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Втасалото тесто, без да се меси се изсипва върху плот поръсен с брашно и се разточва на правоъгълник.
В купичка се натрошава сиренето и се смесва с олиото. Разпределя се върху тестото и се навива на руло. Нарязва се на 14-15 охлювчета.


Тава с диаметър 32-34 см се намазва с олио и се поръсва с галета. Охлювчетата се подреждат в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго и тавата се покрива с кърпа и се оставя тутманикът да втаса.
В купичка се разбива яйцето с вилица, добавя се сол, вода, олио и на финал галетата. Разбърква се сместа и с нея се намазва втасалия тутманик.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за около 30-35 минути. Или фурната се загрява на 200 градуса с долно нагряване + вентилатор, а тутманикът се слага на средна скара. За почти същото време е готов - около 25-30 минути. Проверява се с клечка забодена в средата дали е изпечен.
Изважда се, не се покрива. Оставя се 5-10 минути да вземе въздух и се сервира.



2 коментара:

Irma каза...

И ние много обичаме тестени изделия, Дари. Опитвам се да регулирам консумацията им и да ги предлагам по-рядко, но вагабонтите у нас и гостите ни все си поръчват. Напоследък и аз към солените варианти клоня, та се стигна и до протести. :) Тутманик обаче не съм правила сигурно година време. Такова пухче е твоят, и така блазни от екрана, мм! Разкош!

vesela каза...

Ей тук ме уцели в десятката - напълно съм съгласна с началото на поста ти - и аз обичам много тестено и залагам на вкуса:))
Божествен е тутманика, дръпвам си, скоро не съм правила, а ми се хапва, ще трябва да открадна време!