понеделник, 3 октомври 2016 г.

Отворен ябълков мини пай



За 6 пая в керамични купички за крем карамел или тарталети.
За тестото Пат бризе (рецептата е от кулинарна енциклопедия):

* 190 г брашно
* 6 с.л. студено масло, нарязано на малки кубчета
* 2 с.л. олио
* 1/4 ч.л. сол
* 3 с.л. ледена вода


В купа се смесват брашното, маслото, мазнината и солта и се стрива, докато сместа заприлича на царевично тесто. Добавя се ледената вода и се замесва, докато се получи гладко и еластично тесто. Прави се на топка, увива се в свежо фолио и се охлажда за 1 час в хладилник.

Охладеното тесто се разделя на 6 части, разточва се всяка и се поставя в намазана с мазнина купичка за крем карамел, като тестото трябва да покрива и стените на купичката. Може да не разточвате, а да оформите с ръце, като притискате на порции тесто в купичките, докато ги покриете равномерно. Получава се също успешно.

За пълнеж:
* 2 ябълки
* 8 с.л, кафява захар
* 1/2 к.л. канела
* 1/2 ампула течна ванилия
* 6-7 обикновени бисквити
по желание може да добавите стафиди или натрошени ядки


Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки кубчета. Смесват се със захарта, ванилията и канелата.
В купичките с тестото се поръсват 1/2 от натрошените бисквити, добавя се ябълковият пълнеж, отгоре се покрива с останалите бисквити и се добавят резенчета ябълка за украса.
Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна, за около 30-35 минути.
Охлажда се и лесно се изважда от формичките. С помощта на нож, съвсем внимателно отлепете странично тестото и извадете в чиния.
Вкусен е и топъл и охладен. Може да поднесете с топка сладолед или сметана.



1 коментар:

vesela каза...

Много кокетни пайчета, като от Коконче:))