вторник, 25 октомври 2016 г.

Тиквен щрудел на розички



* 6 готови кори Белла
(екстра фини за баклава и сладкиши)
* 10 г краве масло

За плънката:
* 300 г тиква (ползвах Хокайдо)
* 80 г захар
* 4-5 листа салвия (градински чай)
* 1 ванилия
* 1/2 к.л. канела
* 20 г орехови ядки

За сиропиране
* 200 мл вода
* 100 г захар
* 1 ванилия

За поръсване:
* пудра захар


Тиквата се посипва със захар, добавят се 4-5 листенца салвия и се изпича във фурната.
Пасира се, добавят се едро нарязани орехови ядки, канела и ванилия. Сместа се оставя да се охлади.
Водата и захарта за сиропа се слагат в съд на котлона и сиропът се вари, докато се посгъсти. Накрая се ароматизира с ванилия.
Корите се срязват по диагонал, да се получат 12 триъгълника.
Всеки един триъгълник се оформя на розичка, по следния начин: с палец и показалец се захваща в средата кората и с въртеливо движение по часовниковата стрелка се навива, докато останат само двата края, от двете противоположни страни на ъглите и малка част от другите две страни на кората. Оставете по-дълга част в ъглите, за да може да се покрие розичката. В центъра на навитата розичка сложете лъжица от плънката, затворете с двата края от кората, така че плънката да не изтича. Обърнете розичката обратно, при нужда внимателно разтворете или наместете корите и сложете в намазана с масло тавичка за мъфини.
Изпечете розичките за 10-15 минути на средна скара, във фурна загрята на 180 градуса с долно нагряване и включен вентилатор.
Извадете розичките и оставете в тавата, да се охладят.
Залейте всяка розичка с 2 с.л. горещ сироп и оставете да поемат сиропа за 2-3 часа. Сервирайте поръсени с пудра захар.


Идеята за оформление на розичките тук: borek-tarifi



бутон за сайт

1 коментар:

vesela каза...

Чудесни щруделчета, Дари!