вторник, 15 ноември 2016 г.

Pizza cannoli/ Каноли пица



Една интерпретация на вкусния класически италиански десерт, поднесен в солен вариант, със запазена визия – Pizza cannoli/ Каноли пица
Вкусно и идейно ястие, подходящо за бързо похапване на крак, заредено в кутията за пикник, или поднесено като парти хапки за празнично събитие. Кой не обича пица? Удобен вариант за похапване на пица, с любим пълнеж, търпящ много импровизации, за всеки според вкуса, съчетан с любими сосове, си е едно голямо изкушение за сетивата.
Идеята е взаимствана от този сайт: /Pizza-Cannoli/, но съм ползвала тесто без мая, така канолите запазват формата си, без да се издуват, тестото след  изпичане е с приятна консистенция, не е твърдо, съвсем леко хрупкаво, докато не омекне от пълнежа и крема. Пицата е приятна за похапване и гореща, с веднага шприцован крем, и охладена, след което обаче е леко омекотена от крема.
Може да ползвате любими продукти за пълнеж, кой каквото предпочита за пица: шунка, бекон, само сирена. Ето и моя вариант.


Каноли пица/ Pizza cannoli
За 20 броя каноли:
За тестото:
100 мл вода
1 с.л. растителна мазнина
Щипка сол
175-200 г брашно

За пълнеж:
200 г пушен бекон
150 г гауда

За крема:
250 г сирене крема (Рикота)
2-3 с.л. майонеза

2 чаши растителна мазнина за пържене

За украса:
Зелени маслини с чушка или с бадем (разрязани на две)
За поръсване – галета
Нужни са още: формички за каноли, хартия за печене


За тестото:
В купа се смесват водата, солта и мазнината, добавя се на порции брашно и се замесва тесто. Оставя се да почине 20-30 минути.
Разделя се на много малки топчета, върху поръсен с брашно плот се разточват тънко на кръгче, увиват се на пръчките за каноли, двата края се слепват с вода и канолите  се изпържват за максимум 60 секунди в сгорещена растителна мазнина.
*Не ги дръжте повече в мазнината, защото след това ще влизат във фурната. Целта е да се запази формата на канолите, за да се напълнят и изпекат.*


Фурната се загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.
Черупките внимателно се изваждат от формичките. Във всяка една се поставя рулце от навити заедно бекон с кашкавал и канолите се подреждат в тавичка покрита с хартия за печене. Може да изпечете и върху камък за пица. Пекат се за 3 минути, да хванат златиста коричка. Изваждат се и се оставят леко да се охладят.
Крема сиренето се смесва с майонезата и се разбърква. От двете страни на всяко рулце се щприцова от крема, слага се резен маслина с бадем или чушка, да заприлича визуално на класическите сладки каноли и за финал се поръсва с галета.
Канолите пица са вкусни и топли и студени, поднесени с доматен сос.



3 коментара:

Dani каза...

Чудесна идея, Даре!
Но, нямам формички :)
И баницата ти е много хубава.
Ще спечелиш конкурса;)

Люси каза...

Колко много обичам каноли, Даре! вече съм писала по въпроса, но виж солени не съм хапвала. Но изглеждат доста вкусни. Грабвам си една- две и бягам. Поздрави от сърце, мила!

cucinanuda каза...

Изглежда повече от чудесно. Най-хубавото нещо на съвременните кулинари всъщност, е да създават нови кулинарни приключения от класически рецепти. Това е като да направиш една стара класика - музикално произведение на ново на LIVE в пиано-бар например. Винаги ще е различно и красиво.