петък, 2 декември 2016 г.

Коледна торта "Павлова"/ Christmas cake "Pavlova"



Даааа, коледно ми е, но неее, не е време за тренировки и подготовки, Поне в нашата къща - не.
Сладки се правят 4-5 дни преди празника и... толкова.

Но, торта Павлова не отказвам, а още повече след като видях този вариант като венец тук holiday-cranberry-pomegranate-pavlova/ и ме изкуши да си направя празнично днешния десерт.

Рецептата прегледах отгоре-отгоре и си я направих както дойде. Венецът не е пълен с крем, а кремчето е изцяло отгоре, вместо да правя борд от белтъчната смес и да оформям тунелче, но и самата целувка е влажна, така че всичко си е ок. Поне за моя вкус.
Продуктите са в пъти по-малко, венецът е по-голям като площ, но по-нисък, и все пак достатъчно порции се получават, стига хапващите да не са големи лакомници за захар.


Нужните продукти за венец с диаметър 30-32 см.

Белтъчен блат:
* 3 белтъка
* 200 г кристална захар

Крем:
* 100 г маскарпоне
* 200 мл сметана за разбиване (ползвам Pilos, 30% масленост)
* 3 равни с.л. пудра захар

* 5-6 с.л. нар
* 2-3 с.л. касис

* 30 броя замразени череши без костилка (може и без тях)
* 3 с.л. захар
* 1 равна к.л. желатин

* пудра захар за поръсване
* клончета розмарин за украса


Белтъците се смесват със захарта и се разбиват на водна баня, докато се получи гъста и лъскава смес. (Ако имате други техники за белтъчен блат или добавяте други съставки - действайте по ваш метод, важен е крайният резултат)
В тава покрита с хартия за печене се шприцова сместа във формата на венец (Или може като мен просто да я нахвърлите с лъжица. Важна е формата.)
Белтъчната основа се суши на долно ниво на фурната, на 100 градуса с горно и долно нагряване (без вентилатор), за около 80-90 минути.
Изважда се, оставя се да се охлади и внимателно се премества в сервизна чиния.

За крема:
Сметаната се разбива с пудрата захар до пухкав крем. Добавя се маскарпонето, разбива се за няколко секунди, колкото да се смесят съставките.
В половината крем се добавят половината зрънца нар, и половината от черешите и сместа се разбърква.

Замразените череши се слагат в съд на котлона с 2 лъжици вода и захарта. Оставят се да врат 2 минутки и се махат от котлона. Желатинът се разтваря в 20 мл студена вода. Оставя се да набъбне, след което се разтопява на водна баня. Смесва се с леко охладените череши и се разбърква.
Част от черешите се слагат в крема, описан по-горе, а другата част са за украса. Но ако нямате череши, може да ползвате замразени ягоди, малини, къпини, а може и да не слагате други плодове. Кремът е достатъчно вкусен, а целувката достатъчно сладка.

Кремът с череши и нар се разпределя върху белтъчния венец. Може да шприцовате, а може и просто да намажете с лъжица. След това се слага останалият бял крем, отгоре се украсява с отделените череши, зрънца нар и касис. Забождат се клончета розмарин и се поръсва с пудра захар.


Хубаво е десертът да се сглоби малко преди да се консумира, тъй като целувката бързо се овлажнява и омеква. Но и омекнала и влажна, пак е вкусна.
Белтъчният блат може да се направи от по-рано, или от предния ден и преди момента на сервиране да се сглоби тортата. Лесно и бързо става.





бутон за сайт

5 коментара:

Анонимен каза...

http://recepti.rozali.com/torti/koledna-torta-pavlova.html - Това ти ли си? Или някой е откраднал снимките?

Kokona каза...

Аз съм, да ☺

vesela каза...

Уау,Даре, няма такава красота, честно! Останаха ми очите, много нежно и подходящо за празника!

no каза...

очите ми останаха в снимката - направих и не трудно - и наживо, и то от мен, стана приказно!

Kokona каза...

Супер! Много се раздвам, че ви е харесала и сте я направили :)