сряда, 1 февруари 2017 г.

Гигантско кюфте с паста и доматен сос



Включвам се в предизвикателството на Kikkoman и Barilla за приготвяне на вкусно ястие с паста Barilla и соев сос Kikkoman. Предложението ми е за вкусно гигантско кюфте, с пълнеж от вкусна паста, с доматен сос и топящ се кашкавал. Разбира се, продуктите са по вкус и може да се добавят различни сосове и сирена. Ето на какво заложих аз.


За кюфтето:
* 1 кг кайма (400 г телешко, 600 г свинско месо)
* 50 г галета
* 2 яйца
* 4 с.л. соев сос Kikkoman ligte
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. лют червен пипер
* 1/2 к.л. кориандър
* 1 ч.л. сух риган

За соса:
* 700-800 г сгъстен доматен сос (може да се добави консерва цели белени домати + доматено пюре, а ако предпочитате пастата с повече сос, то да се предвиди малко повече, като количество)
* 50 мл зехтин или олио
* 2 скилидки чесън
* 1 малка глава лук
* 1 ч.л. риган
* 1/2 ч.л. черен пипер
* сол на вкус
* 1 ч.л. захар
* 2-3 с.л. настърган пармезан

* 300 г паста Barilla
* 200 г кашкавал
* 20 г пармезан
* риган за поръсване




Пастата се сварява в подсолена вода за 11 мин и се отцежда.

Каймата се обърква с всички подправки.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в зехтина. Добавят се подправките и доматеният сос, сместа се оставя да заври и се отстранява от огъня. (Ако ползвате консерва домати със сос, то сместа се вари, докато се сгъсти и се изпари водата)


Огнеупорна купа/тавичка/форма за печене, с ориентировъчен диаметър 24-26 см се покрива с алуминиево фолио и се намазва с олио или зехтин.
1/3 от каймата се отделя, а с останалата се покриват дъното и стените на формата.
1/2 от соса се отделя, а останалият се разбърква с пастата и се изсипва във формата при каймата на две части, като по средата се добавя 1/2 настърган кашкавал. Отгоре се покрива с отделената кайма и кюфтето се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, на средна скара, за около 45-50 минути.
Изпеченото кюфте се изважда от фурната и заедно с тавичката внимателно се обръща в сервизна чиния, като се внимава, защото може да се е отделил воднист сос. Може предварително да наклоните леко тавичката над мивката, за да може да изсипете евентуално насъбралата се излишна течност и след това да обърнете в чинията.
Внимателно се отстранява фолиото и кюфтето се залива с отделения доматен сос, поръсва се с останалия кашкавал и малко пармезан. Оставя се за 10 минути. Разрязва се на порции и се сервира поръсено с риган.




Визуално идеята за днешното ястие е взаимствана от Popsugar като за пълнеж на гигантското кюфте използвах паста фузили и се получи не по-малко вкусно и ефектно ястие.






бутон за сайт

5 коментара:

Батето М каза...

Супер идейно. Силно впечатлен съм.

Kokona каза...

Благодаря, Бате! :)
Не се съмнявам, че можеш да го напълниш я с бекон, я с друга мръвка :)))

pep-4o каза...

страхотно е това кюфте! Ще му видим сметката и ние някой ден :)

Irma каза...

Я, ама то си е истинска торта, бе Дари! :)
Много иновативно решение, много ми хареса. Да не говорим, че паста с кайма не съм срещала някой да не долюбва. Благодаря ти за идеята, мила! Ще го сервирам и у нас някой ден.
Хубава вечер и много усмивки от мен!

vesela каза...

Хе, много интересно, Даре!
Ииии, това си е моето бурканче с риган:))