събота, 11 март 2017 г.

Лимончело мус



Харесах си този мус - limoncellomousse и макар да нямах лимончело, реших да потърся рецепта - domashno-limonchelo и да си направя нещо подобно в малко количество, колкото за десерта. Разбира се, с импровизирани количества.
Рецептата съвсем промених, но крайният резултат е много вкусен лимонов мус и понеже не бях подготвена с точни мерки, които са важни при приготвяне на десертите, смятам че дори да не се спазят до грам продуктите, пак ще се получи вкусен десерт, в този случай, щом налице има желатин.
Не съм голям фен на желатина. Смятам че променя много вкусовите качества на много от продуктите, но в случая нямаше как да не ползвам, защото консистенциите на останалите продукти щяха да останат течни и може би щеше да се получи лимончело супа.
Ползвах доста повече захар, опитвах постоянно на вкус. Посоченото количество ми се видя малко за лимоново-киселия десерт, затова добавих и захарния сироп от кандираните кори.
Общо взето се получи един различен лимончело мус от посочената рецепта, но уверявам, не по-малко вкусен.

Лимончело мус



2 белтъка
2 равни с.л. пудра захар
2 жълтъка
2 равни с.л. пудра захар

200 мл сметана (30% масленост)
2 равни с.л. пудра захар

Месестата  част на 1 лимон
5-6 равни с.л захар
50 мл водка

1 ч.л. желатин
30 мл вода

Кората на 1 лимон
½ ч.ч. вода
½ ч.ч. захар

Първо направих лимонови кандирани кори.
1 - Кората на лимона се обелва, почиства се от бялата част, нарязва се на тънки корички и се слагат в съд на котлона с чаша вода, да заврат. Водата се сменя три пъти.
На четвъртия път се слага ½ чаша вода и ½ чаша захар. Лимоновите кори врат, докато се сгъсти сиропът. Изваждат се корите в чинийка, а сиропът се остава да изстине.
2 - Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода и се оставя да набъбне.
3 – Белтъците се разбиват на водна баня, с добавени 2 с.л. пудра захар. Внимава се водата да не заври и да се сварят. Трябва да се получи хубава лъскава маса. Разбиват се за около 2-3 минути.
4 - Жълтъците също се разбиват на водна баня, с добавени 2 с.л. пудра захар.
5 – Сметаната се разбива на пухкав крем с добавени 2 с.л. пудра захар
6 – За лимончелото - месестата  част на 1 лимон се слага в съд на котлона с 5-6 с.л. захар и се вари на тих огън. Почистете добре месестата част от ципите. След като поври и се сгъсти се маха от котлона, добавя се водката и се разбърква.
7 – Желатинът се разтваря на водна баня, докато се разтопи. Може просто да сложите купичката с желатина на дъното на съд с гореща вода и той ще се отпусне. Без да го слагате на водна баня.
8 – Желатинът се смесва с лимончелото и се разбърква.
9 - В дълбока купа се смесват като внимателно се разбъркват с лъжица: разбитите белтъци, разбитите жълтъци, ½ част от сметаната, захарният сироп от лимоновите кори, лимончелото. Разпределят се в 6 купички или чаши. Отгоре се разпределя отделената сметана и се поръсва с кандирани лимонови кори.
Десертът се охлажда 2 часа преди сервиране.




бутон за сайт

Няма коментари: