неделя, 2 април 2017 г.

Тутманик със сирене



Няколко тутманици имам в блога и сигурно няколко чешита неописани, та се чудих как да кръстя този, така че да се отличава. Кръстих го с възможно най-интересното име - тутманик със сирене. Ха ха. Аз без сирене не съм правила, нито виждала, но може и да има, знам ли :) Как има милинки без сирене :)

От поредицата "Да си оправим холестерола" е, не знам си кой номер поред, но спрях да ги номерирам.
Тази е от ония рецепти, за хора желаещи да добият красиви чупки в талия и ханш и които не се притесняват, или им е все тая за килцата, нищо че лятото чука на вратата.

Та, някои хора, които ме познават, знаят че аз сладко със солено уж не ям. Да ама, тутманик с мед проядох и няма да учудя хората ядящи макарони със захар, кисело мляко и сирене, никак. Те напълно ще ме разберат.

За 6 тутманичета и красива обиколка на ханша си пригответе:


За тестото:
* 100 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 15 г прясна мая
* 1 яйце
* 1 белтък
* 2 ч.л. равни сол
* 1 с.л. равна захар
* 50 мл олио
* 500 г брашно (+ още малко за разточване)

За пълнеж:
* 200 г сирене
* олио
* галета

За намазване
* 1 разбит жълтък
* около 50 мл ябълков оцет
* галета за поръсване

* олио и галета за намазване и поръсване на тавата (може да се ползва и хартия за печене, но аз предпочитам хрупкава и мазна коричка отдолу и затова залагам на олиото с галета)


Ако имате хлебопекарна, слагате съставките в описания ред, като брашното като количество да е 460-470 г, а при нужда ще добавите по лъжица брашно, ако е лепкаво тестото. Останалото брашно оставяте за разточване на тутманиците.
Ако нямате хлебопекарна:
Водата и прясното мляко се смесват в купа, добавя се маята, щипка от захарта и солта, добавят се 4-5 с.л. брашно, разбърква се на каша и сместа се оставя на топло да втаса, желателно покрита с кърпа или стреч фолио.
В друг дълбок съд се пресява брашното, прави се кладенче в средата, сипва се втасалата мая, добавят се останалите съставки: яйца, олио, сол, захар и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа или стреч фолио в купата и се оставя да удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на 12 части.
Всяка част се разточва на правоъгълник. Не е нужно да е равно отвсякъде. В средата на една част се слага по лъжица натрошено сирене, поръсва се с олио и малко галета и се покрива с втора част разточено тесто, върху което също се поръсва сирене, олио и галета. И така по две кори се сгъват тутманичетата, като плик от четирите страни, и се подреждат в тава намазана с олио и поръсена с галета. Може и покрита с хартия за печене.

Оставят се отново да втасат, намазват се с разбития с оцет жълтък (да не ви притеснява количеството оцет, изпарява се при печене и не мирише), поръсват се с галета и се слагат на средна скара във фурната. Включва се на 200 градуса, с долно нагряване + вентилатор и се пекат за около 30 минути. Или може да сложите на средна скара с долно и горно нагряване на 190-200 градуса, като се проверяват с клечка забодена в средата дали са изпечени.


И после... после са много вкусни с мед и чаша айрян :)
Много са хрупкави отвън и въздушни отвътре.
На снимките са разрязани много горещи, парят, но сърце не трае :)





3 коментара:

Люси каза...

Оле, Даре, тука вече се изцъклих яко! Как обичам тутманик. Ще се прави!!!

vesela каза...

О, няма да спя аз тази нощ заради твоите вкусотии, да знаеш:(

Svetla.I. / За каквото и да е / каза...

Вкуснооооо :)