вторник, 4 април 2017 г.

Традиционен козунак и козунак със заквасена сметана ( с тесто от хлебопекарната)



Тази година няма да има по-ранни експерименти на тема козунаци и няма да опитвам вероятно нови пълнежи, затова пък ще покажа миналогодишните козунаци, които така и не стигнаха до публикация в блога.
Така познатият Козунак със заквасена сметана по рецепта на Роси - Кулинарен Еликсир, който приготвям вече няколко години поред и традиционни козунаци които съм правила неведнъж.
Под традиционен имам предвид - козунак със захар, яйца, прясно мляко, брашно, мазнина, мая.
Знаете, сега има какви ли не рецепти, които успешно заместват прясното мляко, но също се получават много вкусни козунаци. И с маскарпоне, и с биволско мляко, със заквасена сметана, с кисело мляко, с плодово мляко и т.н. А като се експериментира и с пълнежа, се получава една палитра от вкусове, която гали небцето.
Имам разни идеи, някои в главата ми от 2-3 години, но така и не стигнали до реализация. Някой ден, може би :)

А сега да минем към традиционното.
Въпросната рецепта, със съвсем леки изменения, съм прочела преди много години в Кулинарен журнал. Може би още първата година, две, в един техен брой, бях видяла рецепти за козунаци. Оттогава неведнъж съм приготвяла козунак по тази рецепта, както казах, със съвсем леки промени в нея, които са били на база налични продукти, вероятно.
Майка ми дълги години приготвяше козунаци, но така и не бях се захващала да приготвя нещо по нейна рецепта, но виж по чуждите- да. Да я изненадам и впечатля :)
Тестото е с повече мая, ще направи впечатления на някои хора, но така е описано, така съм и приготвяла.
По тази рецепта ми се получава чудесно козуначено руло с ябълков мармалад, козунак с локум и стафиди и първите ми експерименти на тема козунак с шоколад, който ми е любим.


Традиционен козунак


От количеството тесто приготвям 3 големи козунака

4 яйца
250 г захар
300 мл прясно мляко
70 г меко масло
70 мл олио
3-4 ванилии на прах
кората на 1 лимон
около 1 кг пресято брашно
1 и 1/2 кубче мая (натрошава се най-отгоре върху брашното)

За пълнеж: стафиди и локум, ябълков мармалад и стафиди, (в случая имам и няколко с шоколад)
За намазване - 1 разбит белтък; захар за поръсване


Продуктите сложих в описания ред в хлебопекарната, като брашното е 700 г, а останалото прибавях на части, докато меси пекарната и с помощта на дървена лъжица обирах от стените, докато се образува голяма хубава топка. (Пекарната ми е с една бъркалка, малка е и по-трудно се върти количеството тесто). Пускам на програма тесто да меси 20 мин и след като изтекат спирам пекарната и пускам отново програмата (този път цялата 1 час и 30 мин).
Ако и вашата хлебопекарна е малка, може да разделите продуктите на 2 части и да омесите отделно 2 теста.
Готовото тесто разделих на 3 части. Едната част на 2  и изпекох 2 малки козунака и 2 големи в тавички покрити с хартия за печене. Козунаците са с пълнеж от стафиди и локум, шоколад, ябълков мармалад и стафиди. След като ги сплетох ги оставих да втасат, намазах ги с разбит белтък, поръсих със захар и пекох около 30-40 мин на 180 градуса, на средна скара, при загрята фурна с долно нагряване и включен вентилатор.


Козунак със заквасена сметана



3 яйца + 1 белтък
200 г. заквасена сметана
180 г. захар
60 г. масло + 40 мл. олио
25 г. прясна мая
2 с.л. портокалов сок
кората на 1 лимон
2 ванилии
750 г. брашно (може да ви поеме повече или по-малко брашно в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната.)


Маслото се разтопява и към него се добавя олиото..
Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка. Добавят се сметаната и маята и се бърка, докато маята се разтвори.
Сместа се сипва в контейнера на хлебопекарната. Добавят се портокаловият сок и ванилиите, половината брашно и се пуска пекарната на програма тесто.Добавя се постепенно от брашното, докато спре да маже под бъркалките и се получи гладко и меко тесто.
Постепенно започнете да добавят от мазнината, лъжица по лъжица, като изчаквате хубаво да се поеме от тестото.
Когато свърши цикъла месене, хлебопекарната се спира и се включва отново програмата за още един цикъл, като този път се оставя цялата програма, да втаса тестото вътре.

Козунаците оформяйте на леко намаслена повърхност с леко намаслени ръце.
От полученото тесто направих 3 сплетени кръгли козунака, а плетката може да видите тук: Плетка козунаци
С пълнеж от локум и стафиди, с ябълков мармалад и стафиди, и с шоколад.

Козунаците се поставят в тавички/форми, покрити с хартия за печене или еднократни форми (хартиени/алуминиеви). Хубаво е да се намаслят отгоре и да се покрият (с чиста кърпа или най-добре с прозрачно фолио) и да се оставят да втасат на топло.

Когато втасат ги намажете с отделения жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсете обилно със захар.
Изпечете ги в загрята на 170-180 градуса фурна, долен реотан с вентилатор, второ ниво на скарата броени отдолу нагоре.






4 коментара:

pep-4o каза...

Леле какво изобилие от козунаци!!?!! И кой от кой по-хубав и пухкав! Де да можех да си придърпам от твоите и да не правя и аз :)

Люси каза...

Изглеждат чудесно, Даре! Браво на теб! Доста си си поиграла като гледам бройката!
Прегръдки от мен!

Таня Донева каза...

Дари, браво бе момиче, колко труд си хвърлила и какви прелести си създала! Шапка ти свалям :)Изглеждат като по учебник тези козунаци!
Поздрави и весели празнични дни!

vesela каза...

Много са ти хубави козунаците, Даре, а този със сметаната ми е един от любимите!