сряда, 26 април 2017 г.

Механджийски гювеч



Въпросното ястие ядох в заведение, но да си призная, не беше това, което очаквах на вкус. Описаните съставки в гювечето бяха примамливи за моя вкус - картофи, гъби, дробчета, пилешко филе, кашкавал, яйце, но крайният резултат не беше по моя вкус, затова си го приготвих вкъщи, в голям гювеч.

Вместо пилешки дробчета съм сложила свински черен дроб. Не че не обичам пилешки дробчета, просто не намерих него ден охладени или в малки разфасовки, а големите пакети не са ми сред любимите. Затова заложих на пресен черен свински дроб, а вие може да си приготвите гювечетата или гювеча с пилешки дробчета.
И друго което промених, яйцата не са печени в гювеча. Не съм фен на печените яйца, затова си ги направих на очи и добавих при сервиране.
Всички продукти се приготвят отделно и накрая се смесват в гювеча/гювечетата.
Подправките като грамаж са приблизителни. Слагала съм на око и на вкус.


За 4 порции:
* 500 г картофи
* 1 к.л. риган
* 1 к.л. хималайска сол
* щипка черен пипер

* 500 г гъби
* 30 г краве масло
* 30 мл олио
* 1 глава лук
* 1 к.л. мащерка
* 1 к.л. хималайска сол
* щипка черен пипер

* 500 г пилешко филе
* хималайска сол на вкус
* щипка черен пипер
* олио за пържене (при нужда)

* 500 г черен дроб
* 1 к.л. мащерка
* 1 к.л. черен пипер
* 1 ч.л. хималайска сол (на вкус)
* 50 мл вино розе
* олио за пържене (около 70-80 мл)

* 100 г кашкавал
* 4 яйца

* Забележка: ако искате да е по-здравословно ястието, може да изпечете дроба на грил тиган, нарязан на филийки по 1-1,5 см дебелина за около 2-3 минути от всяка страна, не повече. На тиган изпечете и филето нарязано на хапки, но после при сглобяване на ястието в гювеча, добавете разтопено краве масло около 50 г., смесено с 10-20 мл олио ( и добавени подправки: сол, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, като пропуснете виното), за да не стане сухо ястието.

А ето как го приготвих аз:
Картофите се обелват, нарязват се на средни по големина кубчета и се сваряват в леко подсолена вода, като се внимава да не се разварят. Отцежда се водата и докато са топли се подправят с краве масло, сол и риган, като внимателно се разбъркват.
Разпределят се в гювечета или се слагат в голям гювеч.

Лукът и гъбите се нарязват и се изпържват в загрятото краве масло с олио. Подправят се с мащерка, сол, пипер и се добавят към картофите, но без мазнината.
В останалата мазнина се пържи пилешкото филе нарязано на хапки, като при нужда се добавя малко мазнина. Подправя на вкус и се добавя към останалите продукти в гювеча заедно с мазнината.

И на финал се пържи дробът, нарязан на филийки по около 1-1,5 см дебелина, в уок тиган или обикновен тиган, но на силен огън, за около 3-4 минути, не повече, за да не се пресуши. Може да се изпържи на два пъти, като се слага дроб, колкото е дъното на тигана, да няма отгоре, за да не се задушава, а да се изпържи равномерно. Първият дроб се изважда, подправя се тогава с подправките и се слага при останалите продукти в гювеча. Във втората порция дроб, след като се изпържи, преди да се махне от тигана, на финал се добавя виното, подправки, оставя се за минута, две да поври сместа и дробът със соса се изсипва при останалите продукти в гювеча.

Отгоре се настъргва кашкавал.
Ястието се слага във фурната и се пече на 200 градуса, около 30 минути.
Сервира се с яйца на очи или по желание яйцата може да се чукнат в гювеча и да се запекат с ястието.

* Мазнината на пръв поглед може да изглежда в повече, но когато ястието е готово, всичко си му е точно и на място. Не е сухо, не е и мазно, но ако прецените, че ви е в повече, просто намалете количествата, или след като изпържите дроба не добавяйте всичкия сос в гювеча. Сгответе по ваш вкус.






Няма коментари: