сряда, 26 април 2017 г.

Задушен пай със заешко, моркови и гъби



Идеята за този пай е взаимствана от този сайт: braised-rabbit-pie
Не съм спазвала оригиналната рецепта, а ще ви представя мой прочит с харесвани от мен добавки и подправки.
Пипкаво ястие е, отнема време, но пък в почивните дни, ако ви се приготвя нещо по-различно, може да опитате :)
А ето и рецептата:


* 1 заек (1-1,2 кг)

* 500 г гъби печурка
* 300 г моркови
* 2 стръка зелен лук или 1 средно голяма глава кромид лук
* 40 г масло
* 40 мл зехтин или олио
* 3-4 с.л. соев сос
* 50 мл бяло вино
* 1 ч.л. мащерка
* 5-6 листенца салвия
* 1 к.л. червен пипер
* 1 к.л. черен пипер
* 2 ч.л. хималайска сол

* 1 равна с.л. пшенично нишесте
* 50 мл студена вода

За тестото:
* 100 г краве масло
* 220 г брашно
* 1 яйце М размер
* 1 к.л. сол
* 2-3 с.л. студена вода

За намазване на тестото:
* 1 жълтък
* 1 с.л. оцет


Гъбите, ако са малки се оставят цели, ако са големи се нарязват на четири. Заедно с лука и нарязаните на едро моркови се запържват в сгорещения зехтин с масло, до златисто. Добавят се подправките и на финал виното, да клокне за 1 минута.
Заекът се нарязва на порции, поставя се в тава, така че порциите да са плътно една до друга и отгоре се разпределя сместа с гъбите, лук и моркови, заедно с мазнината. Може да добавите и още 20 грама масло на бучици.
* По желание може да запържите заешкото месо в мазнина, преди да го сложите в тавата, но аз реших да избегна този път тази опция.
Ястието се покрива с фолио и се готви 30 минути на 200 градуса, след което се намалява на 180 градуса и се готви още 90 минути.

През това време се приготвя тестото за пая.
Маслото се нарязва на малки бучки и в купа се смесва с яйцето, солта и брашното, да се получат трохи. На финал се добавя студена вода, за да се спои и без много месене се събира на топка, завива се в свежо фолио и се оставя за 30-60 минути в хладилник да стегне.

Готовото ястие се изважда. внимателно се изваждат парчетата месо и след като се охладят леко се отстраняват костите.
В тава с ориентировъчни размери 30х20 см и височина 7 см се слага обезкостеното месо и се добавят зеленчуците без соса.
Сосът се слага в съд на котлона и се загрява. Към него се добавя разтвореното в студена вода нишесте, разбърква се, леко да се сгъсти и се изсипва върху ястието.

Тестото се разточва върху хартия за печене, като се оставя по около 0,5 см от всяка страна да излиза извън тавичката. Захлупва се върху ястието, а краищата излизащи извън тавичката се навиват навътре и се притискат с вилица.
Отгоре се намазва с 1 жълтък разбит с лъжица оцет и ястието се пече 30 минути на средна скара в загрята на 200 градуса фурна, до готовност на тестото.




Няма коментари: