вторник, 30 май 2017 г.

Бисквитена торта с крема сирене и ягоди



Почти чийзкейк е тази торта. Направена със съвсем простички продукти, но много вкусна, а и бързо се прави.
Края на месеца свекърва ми имаше рожден ден и понеже последните години много рядко се спускаме да ядем торта, а и да направя за повод, пак много трудно се изяжда, заложих на чийзкейк подобна торта, тъй като чийзкейк всички обичаме, а и го правя най-често на дози, в чаши. Използваните продукти са малко, както и получените порции, и всичко се изяжда без да остава да отлежава в хладилника.
Вместо в чаши, реших да направя направо в тавата.

От количеството продукти излязоха близо 15 парчета.
Тавичката е приблизително 7 см висока и около 40 см дължина, но не е пълна догоре.
Днес пак направих тази торта и приблизително наполовина сложих продуктите. Ползвах различна сметана, крема сирене, заквасена сметана и попаднах на бисквити Роден край Класик, голям пакет, с по-различен вкус и с тях също се получи вкусна торта.
Ще продуктите за цялата доза, близо 15 порции.


* 2 пакета бисквити Роден край с масло (330 г)
* 400 г заквасена сметана
* 200 мл сладкарска сметана за разбиване
* 250 г българско крема сирене
* 3-4 с.л. пудра захар
* 1 пакетче ванилена захар или ванилия

* 500 г пресни ягоди (може и замразени)
* 1 и 1/2 чаена чаша захар
* 2 пакетчета желатин

По желание за украса
* 4-5 ягоди
* листенца мента

За крема:
Крема сиренето се смесва в купа с пудрата захар и се разбърква с лъжица. Добавя се сметаната и отново се разбърква с лъжица.
Сметаната се разбива с ванилията на пухкав крем и се добавя към сиренето и заквасената сметана, като отново се разбърква с лъжица.

Целите ягоди се слагат в тенджерка на котлона. Добавя се около 150 мл вода, захарта и сместа се разбърква на слаб огън, докато се стопи захарта и се маха от котлона. Оставя се сместа на стайна температура леко да се охлади, да не е гореща.
Желатинът се разтваря в купичка със 100 мл студена вода. Оставя се за 2-3 минути да стегне, след което се разтопява на водна баня, за около минута, две, докато отново се втечни. Изсипва се при ягодовата смес и се разбърква.
Оставя се отново сместа за десетина минути на стайна температура.

В голяма тава се подреждат ред бисквити и се слага 1/2 от крема. Следва втори ред бисквити и останалия крем. Ако правите в по-малка тава, може да подредите на повече редове бисквити с крем.
Най-отгоре внимателно се разпределя ягодовото желе.
По желание може да украсите с 3-4 срязани на две ягоди и листенца мента.

Тортата се охлажда 4-5 часа в хладилник, преди да се сервира.


2 коментара:

vesela каза...

Даре, пернатите ти ще прескоча, ама тази тортичка - не, ако може за мен направо от съда:)

Дарина Николова каза...

Разбира се, Весе! За тебе може :)