сряда, 31 май 2017 г.

Яребици с моркови и печени смокини



Яребици ми попаднаха, ти да видиш :) Разбира се, както към всяка нова за мен храна, подходих с ентусиазъм и трябваше на момента да се приготви и опита.
Но като не съм готвила никога, а знам къде да надникна, щото няма начин да не е готвила, веднага тръгнах на лов с телефона, да диря читав интернет и да видя Пепи за колко време и с какво ги приготвя.
И понеже се оказва, че селския магазин не предлага много от продуктите, а аз търпение нямам... започвам да мисля с какво сладичко да ги приготвя, като нямам ни ябълки, ни круши.

Заложих на моркови и печени смокини, останали ми във фризера. Видях че са подходящи за месото, в някои чужди рецепти, но там също влагаха вкусове, които не ми бяха налични, затова заложих предимно на морковчета, смокини, лилави лукчета, краве масло и розмарин.

И виното бяло пусто, къде беше завряно, не знам, но и без него мина номерът. Изкиснах яребиците за час, в малка чашка домашен ябълков оцет и още 2-3 чашки вода.
Подсуших ги, както е описала Пепи.
Дреболийките нарязах и смесих с нарязани на ситно малки морковчета (4-5 броя), 3-4 нарязани печени смокини, 3-4 малки главички лилав лук (пресен), нарязан на ситно, розмарин, черен пипер, сол, 3-4 с.л. разтопено краве масло.
Сложих по малко пълнеж в яребиците и запечатах от всички страни в сгорещено краве масло с малко олио.
Преместих в тавичка за печене. В маслото запържих още няколко малки моркови, нарязани на ситно, около 10 малки главички лилав лук (пресен), подправих с розмарин, черен пипер и сол и добавих в тавичката при яребиците, заедно с мазнината и 7-8 нарязани печени смокини.
Пекох под фолио малко над 1 час, на 180 градуса. Махнах фолиото и запекох за 5-6 минути.


На око слагах продуктите, но за 2 яребици ми бяха нужни около:
* 100 г краве масло
* 20-30 мл олио
* 300 г моркови
* 15 главички пресен лилав лук
* 10 печени смокини
* 1 клонка розмарин
* сол
* черен пипер

* малка чашка бяло вино или ябълков оцет за изкисване на яребиците

* Забележка:
Печените смокини приготвям летния сезон и замразявам във фризер.
Смокините се нарязват на 2-3 части, поставят се в тава покрита с хартия за печене и се пекат на 200 градуса, на средна скара (около 40-50 минути по спомен). Леко се карамелизират. Оставят се да се охладят, подреждат се в кутии и се съхраняват във фризера. Подходящи за за най-различни десерти, бонбони, а видно и за меса.

И пазителят на месцето :)


blogovoditel 


Няма коментари: