неделя, 11 юни 2017 г.

Панирани кюфтенца от извара, картофи и яйца, с млечно-майонезен сос




* 300 г картофи
* 300 г извара
* 3 сварени яйца
* 1 ч.л. риган, или няколко листенца пресен риган, нарязани на ситно/или ситно нарязан копър
* 1/2 к.л. черен пипер
* сол на вкус

За панировка
* 1/2 ч.ч. галета
* 1/2 ч.ч. брашно
* 3 яйца

За соса:
200 г гъсто кисело мляко
* 50 г майонеза
* ситно нарязан копър (няколко стръка)
* чесън на прах
* сол
* черен пипер


Картофите се сваряват, обелват и се пасират. Смесват се с изварата, подправките и нарязаните на ситно яйца. Оформят се кюфтенца, които се овалват първо в брашно, след това се потапят в яйце, накрая се овалват в галета и се пържат в загрята мазнина.

В зависимост от изварата, водното съдържание и сортът на картофите, сместа може да стане по водниста и да не може да се оформят кюфтета. Затова при нужда може да добавите брашно в плънката.

За сосът се смесват всички продукти в купа и се разбъркват хубаво.

И друг вариант на рецептата - Пълнени яйца - както съм направила и аз една част, е сварените яйца да се разрежат по дължина на две, да се извади жълтъкът и да се добави при сместа с картофи и извара. Всяка половинка яйце да се запълни със смес и да се оформи като цяло яйце, което по същия начин се овалва в брашно, след това се потапя в яйца и накрая в галета и се пържат в загрята мазнина.




Няма коментари: