събота, 8 юли 2017 г.

Свински джолан с мед, балсамико и кока кола



Любимо ни е месцето и си го приготвяме често. С различни подправки, но все на фурна сготвено.
Подбирам по-малки джолани с кост (обикновено 3 броя ми излизат към 1-1,2 кг) заради по-бързото приготвяне, но този път намерих само големи, затова и печенето бе по-дълго. В такива моменти залагам на кока-колата, за да е по-крехко месцето, като не мариновам предварително, но може... стига да имате време.


* 1,2 кг свински джолан

Марината:
* 4 с.л. балсамов оцет
* 4 с.л. соев сос
* 150 мл кока кола
* 50 мл червено вино
* 50 мл олио/масло/зехтин (по предпочитания)
* 1 с.л. листа от градинско къри
* 1 с.л. цвят от градинско къри
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 2 с.л. мед


Джоланът се слага в тава за печене. Продуктите за марината се смесват в купа, разбъркват се добре и се намазва джолана. Останалата смес се изсипва в тавичката.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на средна скара във фурната, първо 30 минути на 250 градуса, след това 2 часа на 180 градуса. Маха се фолиото и се запича за около 20 минути, като се полива със соса от тавичката.
На места може да се е карамелизирал соса. Внимателно поливам само с отделената мазнина.
Може да се избегне, ако предварително се добави малко вода и да се следи, да не се изпарява напълно.

В случая е сервиран с картофено пюре, направено с краве масло, прясно мляко, сол, пипер и машерка.




Няма коментари: