петък, 21 юли 2017 г.

Каноли с кафе и шоколад



За тестото:
* 160-170 г брашно
* 1/2 ч.л. разтворимо кафе
* 1/4 ч.л. сол
* 30 г масло
* 2 с.л. захар
* 50 мл кафе еспресо
* 20 мл кафе ликьор
* 1 и 1/2 с.л. винен оцет
* 1 жълтък

* белтък за слепване
* олио за пържене

Крем:
* 250 г рикота
* 200 мл млечна сметана
* 50 г тъмен шоколад
* 4-5 с.л. пудра захар
* 1 ванилена захар

За украса:
* 50 г тъмен шоколад с минимум 50% какао
* 20 мл прясно мляко
* разтворимо кафе
* какао


За тестото: брашното, разтворимото кафе и солта се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се маслото и сместа се размесва с ръце, да стане на трохи. Добавят се оцетът, жълтъка и кафето смесено с кафе ликьора и с разтворената захар в него и се замесва тесто. Увива се в свежо фолио и се оставя да престои час в хладилник.
Тестото се разточва на много тънко върху поръсен с брашно плот. С чаша или формичка се изрязват кръгчета, които също леко се разточват, увиват се върху намаслени тръбички за каноли или формички направени от фолио, слепват се с белтък, за да не се разтворят и се пържат в маслена баня.
Изваждат се, отделят се от формичките и се оставят да се охладят напълно.


За крема: Млечната сметана се разбива с ванилена захар и пудра захар. Добавя се рикотата и се разбива за секунди, колкото да се споят съставките. Добавя се скълцан на ситно шоколад.
Кремът се шприцова в канолите непосредствено преди сервиране, за да останат хрупкави канолите. По желание се топват в разтопен с прясно мляко шоколад, поръсват се в двата края с малко разтворимо кафе или нарязан на ситно шоколад, а отгоре с какао.

Моите каноли напълних отрано и черупките пак останаха хрупкави, но е хубаво да се пълнят непосредствено преди консумация.
Макар и предварително напълнени и охладени, на мен ми харесаха точно след охлаждане и спояване.


Идеята е взаимствана от този сайт: http://www.cookingclassy.com/cannoli/



2 коментара:

Екатерина каза...

Ехаа, страхотни са! Поздрави!

pep-4o каза...

Чудесни са! Бих си дръпнала едно за проба, ама знам, че ги изядохте вече :)