събота, 15 юли 2017 г.

Свински котлети с тъмна бира



Навън е лято, но в жегите ме хваща коконска лудост. :) Облъчва ме слънцето и ме приканва към вкусно и питателно месце. А хората я карат на салата... ех, някой ден, може би и аз ще мина на тревопасни, ама все още тоя момент не е дошъл при мен. Затова... днес ще ядем свински котлети със сос от тъмна бира, а на читателите обещавам, ако опитат рецептата, дори и сега лятото, да им е много вкусно :)

Порциите са... според зависи кой колко месце яде. Някои хора може да изяждат по два, три котлета, други като мен се спират на един - понякога :)

Описаните съставки са за приготвяне на 6 котлета, а вие преценете на колко порции ще разделите.


* 6 свински котлета
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. риган
* 1 стрит на фино дафинов лист
* 1 ч.л. сол
* 3-4 с.л. олио/зехтин + 20 г краве масло

* 1 голяма глава лук
* 2 скилидки чесън
* 500 мл тъмна бира (Старопрамен)
* 20 г краве масло + 1 с.л. зехтин или олио
* сол
* черен пипер

* 10 г пшенично натурално нишесте, разтворено в 30 мл студена вода

За гарнитура по желание:
* 600 г малки картофки
* 20 г краве масло + 2-3 с.л. зехтин или олио
* щипка мащерка
* сол
* черен пипер
Картофите сваряваме цели, обелваме, срязваме на две (ако са малко по-големи) и запържваме в тиган с малко краве масло и зехтин. Овкусяваме с черен пипер, сол и щипка мащерка.

Фурната включваме да загрява на 220 градуса.

В купа смесваме подправките: дафинов лист, сол, мащерка и риган, добавяме разтопено масло и зехтин, разбъркваме и със сместа овкусяваме котлетите.
Печем в тиган с незалепващо покритие и плътно дъно, от всяка страна по 3-4 минути.
Изваждаме котлетите и подреждаме в дълбока тавичка.

В същия тиган добавяме 20 грама масло, лъжица зехтин, задушаваме нарязани на ситно лук и чесън. Добавяме тъмното пиво да кипне и махаме от котлона. Подправяме с малко сол и черен пипер и изсипваме сместа върху котлетите. Покриваме с фолио и печем в загрята фурна на 220 градуса, на средна скара, за около 20 минути.
/В зависимост от дебелината на месото/котлетите, проверявам на около 15-та минута, като бодна с вилица, ако се боде лесно, значи е готово за изваждане, но е важно да не се изпусне моментът и да не се пресушат котлетите. В този случай и да бодем, вече ще си е все камък. Ако са по-дебели котлетите, ще им трябва малко повече време за печене/
След като сме боднали и излиза лесно вилицата, махаме фолиото и запичаме за минута, две. Може и с включен грил, но отново внимаваме, да не ги опърлим и да не изсъхнат.

Котлетите изваждаме и разпределяме в сервизни чинии. Сосът връщаме в тигана, загряваме, добавяме разтвореното в студена вода нишесте и енергично разбъркваме за няколко секунди, докато се сгъсти. Опитваме на сол и подправки и при нужда добавяме по щипка пипер и мащерка.
Със соса поливаме месото и добавяме картофи за гарнитура.




1 коментар:

Люси каза...

Даре, неустоими са тези котлети. Видях ги онзи ден и направо да ми падне ченето. Винаги може да се разичта на теб за уникални рецепти с месо! Поздрави сърдечни, мила!