понеделник, 31 юли 2017 г.

Босненска сирница/ Bosnian sirnica



Случайно попаднах на нея. Като нашите вити банички с дърпани кори, но в различните вариации слагат извара, котидж сирене, някои и сметана. Едни ги навиват като вити банички, други ги правят като крем пита/пай със същия пълнеж от извара/сирене с яйца. В някои рецепти има поръска от царевично брашно.
Ето няколко варианта:
Bosnian sirnica pie
/bosnian-cheese-pie-pita-sirnica.html
https://www.youtube.com/watch?v=2POZimdkqNo


Спрях се на първия вариант. От посочените продукти излизат 4 банички.
Сервират се със заквасена сметана или кисело мляко. А вкъщи с айрян.
Посочените банички са направени с извара + добавена сол, а аз заложих по български на нашето сирене. Яла съм изделия с извара и убедена съм, в случая не сгреших. Разбира се, който реши може да ги направи по-леки и плътни, залагайки на изварата, но ако реши да ги направи с българско хубаво сирене, то количеството му да е намалено почти наполовина, иначе ще са доста солени.

За 4 банички:

За тестото:
* 200 мл вода
* 1 ч.л. сол
* 3 с.л. олио
* 350 г брашно за баница

За пълнеж:
* 3 яйца
* 300 г краве сирене или 500 г извара, посолена на вкус

* около 60-70 мл олио
* 50 г краве масло
* 4 с.л. равни царевично брашно


Продуктите за тестото може да сложите в контейнера на хлебопекарната и да омесите тестото в нея, без да се оставя после да втасва на топло, а се изважда.
Ако нямате хлебопекарна, смесвате солта с брашното, в купа добавяте водата и олиото, на части брашно и замесвате хубаво гладки тесто. Разделяте на 4 части.
В тесен съд, тавичка, чиния, слагате половината олио, след това топките тесто и поливате с другото олио. Покривате с прозрачно фолио и оставяте тестото да се отпусне за 1 час.

В купа се смесват яйцата с изварата, котидж сиренето и солта, или натрошеното сирене и се разбъркват.

Всяка топка тесто се разтегля с ръце върху намаслен с олио плот, като се изтънява и се набляга и на крайчетата да са тънки. Не е проблем ако се накъса на места кората. Друга опция е да разтеглите върху покривка или голяма кърпа, за да може после с едно движение да може да навиете на хубава ролка тестото, без да притискате с ръце.
С четка намаслявате или поръсвате с масло кората, поръсвате с лъжица царевично брашно, слагате в средата от пълнежа и навивате на руло съвсем внимателно, без да притискате, а след това завивате на охлюв и премествате в тава покрита с хартия за печене.

Баничките поливате с олиото, в което се отпускаше тестото, поръсвате с малко царевично брашно /може и без него/ и печете в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара за 15 минути.
Изваждате и намазвате с останалото краве масло, докато са горещи. Оставяте за 10-15 минути и сервирате с кисело мляко или заквасена сметана. В моя случай - с айрян.



6 коментара:

Iliana каза...

Страхотни сааа!

Люси каза...

Чудесна баница, Даре!

Батето М каза...

Супер

ymme каза...

Много хубаво да се знае едно типично босненски сладкиши. Благодаря за рецептата.
пожелания,
Ymme

Kokona каза...

Благодаря ви :)

Hristinka Koleva каза...

Ихааа, много, много хубави банички!
Браво, Даре! Поздравления!