вторник, 1 август 2017 г.

Калцоне с чушки и моцарела



Видях рецепта за Калцоне с чушки/ Calzone con peperonata  в предаването 24 китчън. По спомени рецептата беше вегетарианска, с червени и зелени чушки, задушени с чесън, зехтин и риган. След като се напълни и изпече пицата се поливаше с част от сосчето за пълнежа.

Реших да си направя сходна пица, като сложа обаче любимите домати, моцарела и кашкавал, а за желаещите да е с месо, да има и филе и любимите кисели краставички.

И понеже като стане дума за пица, винаги съм предпочитала Куатро формаджи или Маргарита, то ще покажа варианта без месо:



За 3 броя пица:

* 250 мл вода
* 1 ч.л. сол
* 2 с.л. зехтин
* 450 г брашно (+- 1-2 с.л. при разточване)
* 1 ч.л. суха мая

За пълнеж:
* 30 г краве масло
* 1-2 с.л. зехтин
* 2 скилидки чесън
* 1 домат (300 г)
* 1 зелена чушка/пиперка
* 1 червена чушка/пиперка
* 150 г моцарела
* 100 г кашкавал
* риган
* черен пипер


Тестото може да се замеси в хлебопекарна на програма тесто и да се остави да втаса в нея.
Ако нямате хлебопекарна - маята се разтваря във водата, добавя се мазнината. Солта се смесва с брашното, на порции се добавя към течната смес и се замесва тесто. Слага се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.

Чушките се нарязват на ивици, а чесънът на ситно. В тиган се добавят маслото и зехтина, задушават че чушките с чесъна, докато малко омекнат. Добавя се обелен и нарязан на кубчета домат. Подправя се със сол, черен пипер и риган и сместа се оставя на слаб огън, докато се изпари водата и омекнат зеленчуците. Оставя се да се охлади.


Тестото се разделя на 3 части. Всяка се разточва на кръг. Поставя се в единия край кашкавал нарязан на ленти, накъсана моцарела и 1/3 от плънката, като се избягва течният сос. Сгъва се на полумесец и се притиска, да не се разтвори, или се усуква от мястото на прегъване от единия до другия край, като леко се притиска.
Преместват се в тава покрита с хартия за печене и по желание се поръсват със зехтин.

Пекат се в загрята на 220 градуса фурна, на средна скара, за около 15 минути, да хванат хубава и хрупкава коричка.
По желание може да се сервират леко полети със соса от пълнежа.



1 коментар:

vesela каза...

Абсолютен разкош и си го записвам!
Е, ще добавя филе:)