сряда, 20 септември 2017 г.

Свинска кавърма



За 3 гювечета:
* 800 свински врат без кост
* 2 зелени чушки/пиперки
* 2 червени чушки/пиперки
* 2 скилидки чесън
* 1 глава лук
* 1 дафинов лист
* чубрица /ползвах планинска
* 3-4 с.л. олио/зехтин
* сол
* черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 голям розов домат
* 100 мл вино


Месото се нарязва на хапки и се запържва до златисто, в загрятата мазнина в дълбок тиган.
Изважда се в купа с капкак, да остане топло.
В същата мазнина се задушават нарязания лук, чушките, чесън за 5 минути. Добавя се червеният пипер да се запържи за секунди, накрая обеленият и нарязан на ситно домат, добавят се виното и подправките, връща се месото в тигана и сместа се оставя на слаб огън за 5 минути, да покъкри.
Разпределя се в гювечета, покриват се с капачета или фолио и се слагат в загрята фурна на 180 градуса, за около час, или иначе казано, докато месото се разпада.

В моя случай обаче, запечатах гювечетата с хлебно тесто с мая и пекох само 20 минути във фурната, докато се запече тестото и след това сервирах в хлебната кора.
Месото не се разпадаше, но беше сочно и вкусно.



Няма коментари: