неделя, 22 октомври 2017 г.

Пухкава питка с масло и сирене



За тестото:
* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 50 мл олио
* 1 с.л. сол
* 1 с.л захар
* 30 г прясна мая
* 1 цяло яйце + 1 жълтък
* 700 г брашно София Мел за Баница

За пълнеж:
* 150 г натрошено сирене
* 100 г краве масло/разтопено + 2-3 с.л. олио

* 1 белтък за намазване


Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси и втаса тестото в нея, като първоначално се слага 650 г от брашното и при нужда се добавя на порции останалото.
Ако липсва хлебопекарна:
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар и сол, добавени 1-2 с.л. брашно и се оставя да шупне/ да се активира.
Останалото брашно се пресява в дълбока купа или тава, прави се кладенче в средата. Добавят се водата, втасалата мая, останалата сол, захар, мазнината, цялото яйце и жълтъка и се замесва тесто. Слага се в намазана с мазнина/олио/ купа, намазва се и отгоре, да не засъхне, покрива се със свежо фолио купата и се оставя да втаса тестото.
Когато е готово тестото се разделя на 16 части. Всяка една се разточва на правоъгълник (примерно 20х10 см), взима се една част, намазва се отгоре с масло, поръсва се със сирене, покрива се с втора част, притиска се в краищата, да не се разтвори, след това се навива на руло, след което се усуква, като след усукване с лек натиск се търкулва и натиска върху плота с длани, за да се слепи добре и да не се развие.
Готовите фитили (общо 8 на брой) се подреждат в тава покрита с хартия за печене, на малко разстояние един от друг. Намазват се с останалата мазнина и се оставя питката да втаса на топло.
Преди да се сложи във фурната се намазва с разбит с вилица белтък (да не е разпенен много).
Питката се пече на средна скара, функция на фурната долно нагряване с вентилатор, 200 градуса.
Ако е без вентилатор, едно ниво над долното, пак на 200 градуса, като след 10 минути се намалява температурата на 180 градуса.
Пече се в продължение на 30 минути и се проверява с клечка забодена в средата, дали е изпечена.

Питката е много лека и въздушна.


1 коментар:

vesela каза...

О, не мога да устоявам на тестените ти изкушения!