неделя, 15 октомври 2017 г.

Вкусен хляб с бяло и пълнозърнесто брашно


* 100 мл прясно мляко
* 100 мл топла вода
* 40 мл зехтин
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 10 г мая
* 100 г бяло брашно
* 300 г пълнозърнесто брашно


Маята се разтваря в топлата вода с щипка захар и сол. Добавят се 2-3 с.л. от бялото брашно и сместа се оставя да втаса.
Останалото брашно се смесва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, прясното мляко, зехтинът, солта и захарта и се замесва тесто.
Оформя се на продълговат хляб и се премества в правоъгълна тавичка покрита с хартия за печене. Правят се прорези отгоре с нож и се оставя да втаса на топло, за около 40-50 минути.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса с включен вентилатор отдолу, на средна скара, за около 40 минути, като се проверява с клечка дали е изпечен.
Ако фурната ви няма тази функция, печете на второ ниво отдолу нагоре, на 200 градуса, като при нужда, ако се препече повече отгоре, може да покриете с лист алуминиево фолио.



Няма коментари: