понеделник, 16 октомври 2017 г.

Пухкави кифли със сирене и ким



И поредната рецепта с тесто е за тези пухкави и вкусни кифлички със сирене и ким. Чудесна закуска :)
Тестото може да омесите в хлебопекарна и да оставите да втаса вътре.
Ако нямате такава, следвайте стъпките в рецептата.


Тесто:
* 100 мл топло прясно мляко
* 100 мл вода
* 10 г мая
* 5 г бакпулвер
* 1 белтък
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 40 мл олио
* 50 г царевичен грис
* 400 г брашно София Мел/ Екстра

Пълнеж:
* 150 г сирене
* 20 г краве масло

За намазване на тестото:
* 30 г краве масло
* 20 мл олио

За намазване на кифлите:
* 1 жълтък
* 20 мл оцет

* ким за поръсване



Млякото и водата се смесват, добавят се маята, щипка сол и захар, 3-4 с.л. брашно. Сместа се разбърква и оставя да втаса.
В купа се добавя останалото брашно, смесено с бакпулвера. Добавят се останалите съставки за тестото + втасалата мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло.

Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълник. Намазва се с разтопено краве масло, смесено с олио. Разрязва се на триъгълници и в широката им част се прави прорез, както е показано на снимката. В широката част над прореза се добавя по лъжица от пълнежа (натрошено сирене, смесено с разтопено краве масло) и триъгълниците се навиват на кифлички.

Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат.
Втасалите кифли се намазват с разбит с оцет жълтък, поръсват се с ким, слагат се в студена фурна на средна скара, включва се на 200 градуса с долно нагряване с вентилатор и се пекат около 15-20 минути, като се проверява с клечка дали са изпечени.
При нужда, след 10-та минута, може да намалите фурната на 180 градуса.












2 коментара:

Maria Miteva-Christou каза...

Страхотни са!
Днес ги приготвих и много ни харесаха!
Благодаря за рецептата!

Kokona каза...

И аз благодаря :)