петък, 10 ноември 2017 г.

Пухкави сиренки



За тестото:
* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 50 мл олио
* 1 с.л. сол
* 1 с.л захар
* 25 г прясна мая
* 1 яйце
* 650-700 г брашно за баница

За пълнеж:
* 200 г натрошено сирене
* 100 г краве масло/разтопено


Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси и втаса тестото в нея, като първоначално се слага 600 г от брашното и при нужда се добавя на порции останалото.
Ако липсва хлебопекарна:
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар и сол, добавени 1-2 с.л. брашно и се оставя да шупне/ да се активира.
Останалото брашно се пресява в дълбока купа или тава, прави се кладенче в средата. Добавят се водата, втасалата мая, останалата сол, захар, мазнината, яйцето и се замесва тесто. Слага се в намазана с мазнина/олио/ купа, намазва се и отгоре, да не засъхне, покрива се със свежо фолио купата и се оставя да втаса тестото.
Готовото тесто се разделя на 6 топки. Всяка една се разтегля съвсем леко с ръце, намазва с разтопено краве масло, добавя се натрошено сирене, затварят се краищата, притискат се и отново се оформя на топка, като се търкаля на плота да се заглади.
Готовите сиренки се подреждат в тава покрита с хартия за печене, намазват се с останалото разтопено масло и се оставят да втасат на топло. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса с долен реотан с вентилатор, на средна скара, за около 30 минути/ или едно ниво над долното, на 200 градуса с долно и горно нагряване за 10 минути, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пекат до готовност.



Няма коментари: