сряда, 22 ноември 2017 г.

Крамбъл с ябълки, круши и сушени смокини




И тъй като зимните круши узряха, ето една наслада за сетивата. Един изключително вкусен десерт, който визуално никак не изглежда привлекателно, но вкусът ще ви накара често да се връщате към него. И прилича на хаотичен маслен пай, и в същото време не прилича.
Бонус - прави се бързо. Много е вкусен горещ, което ще рече, че е подходящ и за бързо приготвен десерт, който не се налага да чакате после да се охлади или стегне.
И гарантирано, после ще си оближете и паничката, защото нищо от това не е за изпускане.
Хрупкав остава дори след престояване в хладилник.

Има най-различни рецепти и варианти за крамбъл, с най-различни ароматни подправки. Аз ще споделя нещо максимално изчистено и семпло. Вкусът в моят крамбъл идва главно от използваната захар съчетана с плодовете и сметнах за ненужно да добавям аромати като канела, джинджифил, лимон, индийско орехче, ядки и т.н. Захарта в случая и малко есенция ванилия са напълно достатъчни.
Може да направите крамбъл в тава, а може и направо в купички за крем карамел.


За 8 керамични купички за крем карамел.

* 500 г ябълки
* 500 г круши
* шепа сушени смокини /може и без тях/
* 150 г кафява захар Мусковадо
* 1 с.л. ванилия есенция, или 2 прахчета ванилия

За поръсване:
* 80 г краве студено масло
* 80 г кафява захар Мусковадо
* 120 г брашно


Ябълките и крушите се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Смесват се със захарта и ванилията, разбъркват се и се загряват съвсем за кратко на котлон, колкото да се разтопи захарта и да пусне сироп.
Добавят се към тях нарязани, изсушени смокини и се разпределя сместа в купички за крем карамел или в тава за печене.


Краве маслото за поръската се нарязва на малки кубчета, добавят се захарта и брашното и с ръце се стрива сместа, докато стане на трохи. С тях се поръсват плодовете и сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути.
Изважда се и се сервира горещ, като се загребва и поднася в чиния с топка сладолед или сметана.





Няма коментари: