вторник, 21 ноември 2017 г.

Въздушен млечен хляб с метод tangzhong



Хляб по метода tangzhong. Хлябът е просто страхотен! Пухкав, въздушен... изяжда се за секунди :)
Веднъж преди години бях правила по рецепта на Катето този Плетен бял хляб и се получи един снежен пух.
Тия дни се сетих за него. Бях забравила да сложа хляб в хлебопекарната и нямах много време. Нямах и всички продукти налични, затова адаптирах рецептата според наличните продукти и се получи отново невероятно вкусен и въздушен бърз хляб.
Нямах време да изчакам и сместа tangzhong да се охлади, затова докато е топла я смесих с другите съставки и пак се получи. Не втасвах и тестото. Омесих, оформих набързо, ако може да се нарече - форма, и веднага в леко затоплена фурна, да втаса по-бързо и да изпека.


Рецепта:
Първо направете tangzhong по следния начин.
Смесете 1/3 ч.ч. брашно с 1 ч.ч. студена вода и разбъркайте сместа, да няма бучици./ Аз за всеки случай я минавам през цедка/
Сложете на котлона сместа на много слаб огън и бъркайте, докато бъркалката не започне да оставя следи в сместа. Ако имате термометър, ползвайте него и бъркайте, докато достигне Т 65 градуса. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади около 2 часа в хладилник.
/Както казах, аз нямах време да чакам, затова я ползвах леко охладена - топла/

А ето и какви продукти сложих:
* 1 яйце
* 150 г кисело мляко
* 120 г tangzhong
* 20 г прясна мая
* 3 с.л. зехтин
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* около 400-450 г брашно

* зехтин за намазване (около 30 мл)

В купа се смесват всички продукти и се разбъркват. Хубаво е все пак tangzhong да е охладен. Добавят се на порции брашно и се омесва тесто. В зависимост плътността на брашното, гъстотата на млякото и големината на яйцето, може да е нужно по-малко или повече количество брашно. Добавяйте на порции и месете. Трябва да се получи хубава топка тесто, която да не лепне.
Готовото тесто се разделя на 2 равни части и върху поръсен плот с брашно се оформя на 2 хляба. /В случая моето оформяне е просто. Оформих първо на плота да се получат двете теста в правоъгълна форма. Разтеглих/разпънах с ръце всяко тесто, като не се стараех да добива някаква определена форма - просто разтеглено. /Вие може да оформите по ваше желание, може да сплетете тестото или да направите в правилна форма за хляб./
Поставих хлебчетата едно до друго в тава покрита с хартия за печене. Отгоре намазах с повече зехтин.

Сложих в предварително загрята фурна на 50 градуса и изключих фурната. Оставих вътре хлябът да втаса за около 40 минути. След което включих фурната на 200 градуса с долно включен нагревател с вентилатор и пекох на средна скара в продължение на 25-30 минути.
Ако нямате такава опция на фурната, включете на 200 градуса и печете на средна скара 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса и допечете хляба.
Проверете с клечка забодена в средата дали е изпечен и извадете./

Вижте и рецептата на Катето тук: Плетен млечен хляб. Опитайте, ще ви хареса - гарантирам.










3 коментара:

Батето М каза...

Суперски е. Преди много време го правих и си го бях забравил. благодаря за напомнянето😀

Денислав Димитров - Деньо каза...

Много отдавна се каня да го опитам това. Е, снощи най-после пробвах. За мен най-ценното е ефекта, сякаш хляба се топи в устата. Даже се осмелих да импровизирам малко, като добавих малко кашкавал, яйца и риган... ригана май не трябваше. Сега разбирам, защо по разни клипчета приготвят по-големи количества от вареното брашно - малко досадна занимавка, но си заслужава. Човек може да си приготви един буркан сварено брашно и да си го държи в хладилника.

Kokona каза...

Харесвам го това хлебче и аз често го приготвям. Позволявам си и аз да импровизирам. То реално който меси често не му трябва конкретна рецепта, а само да има варена смес от брашно и вода.
Иначе по повод съхранение в хладилника, за кратко може, иначе и там дори вкисва. Бях забравила за повече от седмица смес и се развали. А обикновено като си варя правя да има за две дози хляб, не повече.