четвъртък, 31 май 2018 г.

Пълнени оризови палачинки със свинско, кисели краставици и кашкавал



Не е бърза вечеря, но пък някои неща може да се направят предварително и с приближаване на вечерята, да се напълнят палачинките и да се запекат.

За 6 оризови палачинки:
* 6 яйца
* 240 мл прясно мляко
* 120 г оризово брашно
* 1 равна ч.л. бакпулвер
* 60 мл зехтин

За пълнеж:
* 500 г свинско печено месо от врат
* 5-6 кисели краставици
* 250 г кашкавал
* черен пипер
* по желание суха подправка риган

Млечно майонезен сос:
* 300 г кисело мляко
* 150 г майонеза
* черен пипер на вкус


Изпекох килограм цяло парче свински врат във фурната. Половината ползвах за палачинките, а останалата половина ще отиде за бургери.
Месото е подправено само със сол, черен и червен пипер. С 1/2 чаша вода под фолио на 200 градуса във фурната за 2 часа. След което запекох за 15 минути. След като се охлади накъсах с ръце на порции.


Палачинките правя една по една. По-плътни са, с повече смес, а по желание може да ги направите по-фини, като смесите всички съставки в купа и слагате по-малко от сместа в тигана. Позволява :)
Забърквам отделно сместа за всяка палачинка и докато се пече в тигана забърквам следващата. Става много бързо.
За всяка палачинка в купичка добавям 40 мл прясно мляко, 10 мл зехтин, щипка бакпулвер, 1 яйце и 20 г оризово брашно. Разбърквам с вилица и готово.


Готовите палачинки се намазват с млечно-майонезената смес, в единия им край се добавя свинско месо, нарязани краставички, поръсва се с кашкавал, черен пипер, сгъва се през средата на две, подреждат се в тава. Отгоре се добавя още малко настърган кашкавал по желание и се запичат във фурната. Сервират се поръсени с щипка риган и млечно майонезен сос.

Разбира се, по желание и вкус може да добавите каквито подправки предпочитате. И при печенето на месото, и в пълнежа за палачинките, и в млечно-майонезения сос.

Въпросните палачинки правя често. Много са ми вкусни, сладки или солени, всякак обичам. Една идея по-леки са ми от тези с пшенично брашно и са ми по-засищащи, защото са по-плътни, като омлет. Следователно изяждам 1 :)



Няма коментари: