четвъртък, 31 май 2018 г.

Черешов чийзкейк в чаши



Правила съм по рецепта на Пепи Чийзкейк с череши и много ми харесва. Отскоро съм любител на боровинковия чийзкейк в чаши. Подариха ми сладко от черни горски боровинки и направо се влюбих. Докато завъдя черна боровинка обаче, няма да се откажа от приготвянето на тези бързи десертчета в чаши, които не изискват някакви кой знае какви умения и дори дете би се справило с направата на десерта, със смлени бисквитки с масло, забъркан с лъжица крем и отгоре сладко от бурканче.
В случая обаче, черешите са желирани и максимално се постарах да запазя пресния им вкус.


За 6 чаши:
Бисквитена основа:
*100 г маслени бисквити
* 50 г краве масло

Чийзкрем:
* 200 г заквасена сметана
* 200 г крема сирене
* 1 пълна супена лъжица пудра захар

Черешов слой:
* 500 г череши (с костилка)
* 100 г захар
* 1 ч.л. желатин на д-р Йоткер
* 30 мл вода


Черешите се разполовяват, махат се костилките. Слагат се в тенджерка, посипват се със захар. Слагат се на много слаб котлон, на степен 1-2, колкото да се стопи захарта, да пуснат сок, но да не завира сместа и да се запазят черешите свежи. Сместа дори не се загрява и е съвсем леко топла.
Желатинът се разтваря в студената вода, оставя се да набъбне и за 10 секунди се слага в микровълновата, да се втечни, но не трябва да завира. Добавя се към черешите и се разбърква.
Слагам тенджерката в хладилника за около 30 мин., леко да се охлади черешовата смес, но да не стяга напълно, за да може да се разпредели в купичките.


Докато се охлаждат черешите, бисквитите се добавят в чопър с маслото, блиндират се и се разпределя сместа на дъното на купичките/чашите. Притиска се с лъжичка и изравнява.
В купа се смесват сиренето, сметаната и пудрата захар, сместа се разбърква с лъжица и се разпределя върху бисквитената смес.
Най-отгоре се разпределят черешите и десертът се охлажда 2-3 часа преди консумация.




Няма коментари: