неделя, 10 юни 2018 г.

Лавандулова панакота с лимон и "мед" от глухарчета



Две поредни години приготвяме мед от глухарчета по рецепта на Хриси - Мед от глухарчета
Получава се вкусен и ароматен "мед", много полезен, и наистина, в първия момент, когато човек опита от сладкото, наподобява много пчелен мед.
Хапваме си го с удоволствие в плодови салата, с палачинки, добавен в чай, а този път го вложих в десерт вместо пчелен мед.
Чудесна алтернатива на меда, с почти същия аромат и вкус, за хора с непоносимост и алергии към пчелни продукти.

Ароматът на лавандула в десерта е доста интензивен, не на всеки би понесъл предполагам. Затова за начало е добре да се сложи по-малко цвят, да се опита и прецени на вкус.


За 6 купички за крем карамел:

За млечния слой:
* 300 мл млечна сметана (30% масленост)
* 200 мл пълномаслено прясно мляко ( 4% масленост)
* цвят от 10-12 стръка лавандула (аз сложих двойно, затова е добре да се прецени по вкус)
* 3-4 с.л. мед от глухарчета (или 2 пълни с.л. печелен мед)
* 10 г желатин на доктор Йоткер
* лилава сладкарска боя по желание

За лимоново-медения слой:
* сокът на 1 лимон
* 2-3 с.л. мед от глухарчета
* 1 к.л. желатин на доктор Йоткер
* жълта сладкарска боя по желание

За лимоново-медения слой.
Сокът на 1 лимон се смесва с мед на вкус и се разбърква.
Желатинът се разтваря в около 20 мл студена вода, оставя се да набъбне, след което се втечнява на водна баня за кратко. Добавя се към лимоново-медената смес, добавя се щипка жълта боя и се разбърква. Сместа се сипва на дъното на купички за крем карамел и купичките се слагат в хладилника, докато стегне сместа.

През това време приготвяте млечната смес.
Сметаната, млякото, лавандулата се слагат в съд и се кипва сместа на котлона, след което се маха от огъня, захлупва се с капак и се оставя да престои около 10 минути. Прецежда се от цвета, добавя се мед или подсладител на вкус.
Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода. Оставя се да набъбне, след което се втечнява на водна баня, като не трябва да завира. /Аз го втечнявам набързо в микровълновата, за около 10 секунди./
Желатинът се добавя към леко топлата млечна смес, но не гореща, за да не развали желиращите свойства на желатина. По желание сместа се разделя на две части и едната се оцветява с щипка лилава сладкарска боя. Двете смеси се слагат в хладилника, да се охладят, за около 30 минути. Наглеждайте ги, да не започнат да се желират.
След като стегне жълтата смес, внимателно се добавя бялата смес, лъжица по лъжица и отново се връща десертът в хладилника, докато стегне бялата смес.
След това се добавя лилавата смес и десертът се охлажда поне 2 часа преди сервиране.
Ако докато стяга някой пласт, междувременно някоя от другите смеси се желира, не се притеснявайте, а внимателно втечнете сместа отново на водна баня. Не трябва да завира или директно на котлона да се загрява.

Може да сервирате панакотата директно в купичките. Ако искате да обърнете в чиния, извадете добре охладена купичка с крема, минете плътно с остър нож от вътрешната страна на купичката по ръба. Топнете дъното на купичката за секунди в купичка с гореща вода и веднага обърнете десерта в чиния. Не задържайте купичката в горещата вода дълго, тъй като има опасност при обръщане на десерта в чиния, да не запази форма, а бързо да се втечни.


Какъв подсладител да изберете решавате вие. Може мед от глухарче, може захар, може печелен мед, а вероятно и друг подсладител, като стевия например.
Количествата подсладител определяте на вкус. Добавяте, разбърквате, опитвате.
Боите за ефект в сладкиша на пластове са пожелание. Вероятно може да се заместят с натурални такива. Примерно за лилав цвят може да се ползват боровинки.
Бях оставила и няколко цветчета от лавандулата в крема за ефект. Не мисля, че е добър вариант. По-добре прецедете, а за ефект може да украсите отгоре.



Няма коментари: