събота, 24 ноември 2018 г.

Запечено хлебче с чесън и кашкавал



Това е хлебчето, което Йоли показа преди много години и което за тези години, сигурно съм направила сто пъти :)
Рецептата за нейното хлебче може да видите тук: Лучено хлебче
Това което сменям в рецептата е лукът, тъй като много повече ни харесва хлебчето приготвено с мащерка и риган. Не слагам и сусам, но определено запечен сусам върху хляб е едно от нещата, които обичам.

За едно готово хлебче 300 г са нужни следните добавки:
* 80 г краве масло
* 3-4 стръка прясна мащерка (или 2 с.л. изсушена)
* 3-4 стръка пресен риган (или 2 с.л. изсушен)
* 4-5 скилидки чесън (нарязани)
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 150 г кашкавал


Хлебчето се нарязва на филийки, без да се разрязва до долу. След това се разрязва напречно, за да се образуват квадратчета.
Маслото се разтопява, риганът и мащерката се нарязват на ситно, смесват се с всички подправки и се разбърква сместа.
Кашкавалът се нарязва на кубчета и се слага във всеки процеп на хлебчето.
Тава за печене се покрива с голям лист фолио. Поставя се хлебчето, фолиото се притиска към него, докато се образува по-висок борд. Целта е да не изтекат маслото и кашкавалът в тавата.
Хлебчето се залива с маслената смес, като се стараете да влиза от сместа в процепите.
Хлебчето се пече на 180-190 градуса до запичане на коричката (около 20 минути)
Сервира се начупено - горещо. Ужасно е вкусно :)






Няма коментари: